fbpx

Финансовият министър на САЩ отново бие тревога за нивото на дълга

Министерството на финансите на САЩ потвърди, че ще е в състояние да плати сметките на правителството на САЩ само до 1 юни, ако не бъде увеличен лимитът на дълга. Така се засилва натискът върху републиканците в Конгреса и Белия дом да постигнат сделка през следващите дни, информира Ройтерс.

Във второто си писмо до Конгреса в рамките на две седмици министърът на финансите Джанет Йелън потвърди, че е малко вероятно ведомството да изпълни всички задължения за плащане на правителството на САЩ до началото на юни, което ще доведе до първия по рода си фалит на САЩ. Таванът на дълга може да стане обвързващ до 1 юни, припомня тя.

Новата дата отразява допълнителни данни за приходите и плащанията, получени откакто Йелън съобщи пред Конгреса на 1 май, че Министерството на финансите вероятно ще остане без пари за плащане на държавните сметки в началото на юни и потенциално още на 1 юни. Това идва ден преди президентът на САЩ Джо Байдън да се срещне с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти за разговори и преди задграничното пътуване на президента, което започва в сряда.

Байдън пътува до Япония в сряда за срещата на лидерите на Г-7, след това до Австралия, пътуване, което ще отнеме около седмица. Маккарти коментира, че не е имало напредък в маратонските разговори на ниво сътрудници през целия уикенд.

Действителната дата, на която Министерството на финансите изчерпва извънредните мерки, може да бъде няколко дни или седмици по-късно от тези прогнози, посочва Йелън в новото писмо. По думите й, тя ще предостави допълнителна актуализация за Конгреса следващата седмица, когато стане налична повече информация.

Йелън многократно е предупреждавала, че неуспехът на Конгреса да повиши границата на федералния дълг от 31,4 трилиона долара може да предизвика „конституционна криза“ и да отприщи „икономическа и финансова катастрофа“ за САЩ и световните икономики.

Надпартийната бюджетна служба на Конгреса миналата седмица заяви, че Съединените щати са изправени пред „значителен риск“ от неизпълнение на задълженията за плащане през първите две седмици на юни, ако не се постигне увеличение на тавана на дълга, като платежните операции са несигурни през целия май. Някои анализатори, включително Бюджетната служба на Конгреса, предполагат, че Министерството на финансите може да издържи до август без неизпълнение, ако има достъп до тримесечните данъчни плащания на 15 юни и новите мерки за заеми, които стават достъпни на 30 юни.

В писмото си Йелън призовава за действие възможно най-скоро. „Научихме от минали задънени граници на дълга, че чакането до последната минута за спиране или увеличаване на лимита на дълга може да причини сериозна вреда на доверието на бизнеса и потребителите, да повиши разходите за краткосрочни заеми за данъкоплатците и да повлияе негативно на кредитния рейтинг на Съединените щати„, отбелязва Йелън, цитирана от Ройтерс. По думите й разходите по заеми на Министерството на финансите вече са се увеличили значително за ценни книжа с падеж в началото на юни

Ако Конгресът не успее да увеличи лимита на дълга, това ще причини сериозни затруднения на американските семейства, ще навреди на нашата лидерска позиция в световен мащаб и ще повдигне въпроси относно способността ни да защитаваме интересите на националната си сигурност“, подчертава тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"