fbpx

Форд рязко вдигна цената на своите е-модели

Базираната в Детройт автомобилна компания реши да увеличи цената на своя електрически пикап в Съединените щати. Тази тенденция се наблюдава сред повечето производители на електрически автомобили. Причината е поскъпването на суровините, пише Capital.fr.

Това беше един от последните производители, които, въпреки инфлацията и нарастващите разходи за суровини, не увеличиха цените на своите електрически автомобили в САЩ. Но това вече е факт. Форд също повиши цената на своя електрически пикап F-150 Lightning поради „значително“ увеличение на разходите за батерии, съобщава CNBC. И покачването е солено: в зависимост от модела и модификацията той ще струва в Съединените щати приблизително между 47 000 и 97 000 долара. Това е увеличение, което варира между 6 000 и 8 500 долара. Причината: „значителното повишаване на разходите за материали и други фактори“, съобщават от компанията. В момента електрическият пикап се продава само на американския континент.

Според консултантската и изследователска фирма AlixPartners, цитирана от CNBC, цената на суровините за производството на батерии за електрическите автомобили се е увеличила повече от два пъти след началото на Ковид-кризата. Именно това накара фирмата със синьото лого да увеличи цената на своя Mustang Mach-E в Европа от 50 450 евро през януари на 56 400 евро сега. Другите производители на автомобили, като Тесла, Дженерал Мотърс и Дачия, също прехвърлиха това увеличение върху цените на своите коли.

Тесла Модел 3, който все още се продаваше на цена от 43 800 евро миналата година, сега може да се закупи на минимална цена от 49 990 евро. Дачия, която предлага най-евтината електрическа кола, също следва тази тенденция. Цената на модела ѝ Spring се е повишила с повече от 1000 евро, от 16 990 евро на 18 690 евро за версията Comfort.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"