fbpx

Как Франция спешно рестартира въглищна ТЕЦ

Допълнителен месечен бонус от 5000 евро, увеличаване на заплатата – за да убеди бившите служители на топлоелектрическата централа на въглища Сент-Аволд в Мозел да се върнат на работа, ръководството й трябва да се бръкне дълбоко в джобовете си, пише Capital.fr*.

За да намали риска от прекъсване на електрозахранването през тази зима, правителството поиска от GazelEnergie да възобнови работата на своята въглищна електроцентрала в Saint-Avold, в Мозел. С цел намаляването на емисиите на CO2, в приетия през 2019 г. закон беше заложено спирането на последните въглищни електроцентрали във Франция до края на 2022 година. ТЕЦ Емил-Юше официално преустанови дейността си на 31 март. Но войната в Украйна коренно промени ситуацията. И в крайна сметка вместо да бъдат съкратени, служителите на централата ще бъдат пренаети за още шест месеца, от октомври 2022 г. до март 2023 година.

Възобновяването на работата на Сент-Аволд трябва да се извърши в спешен порядък при положение, че работниците бяха уволнени през пролетта в рамките на плана за защита на работните места. Така се поставя въпросът как те да се върнат обратно на работа, след като в момента се възползват от клаузите на плана. Необходимо е първо да се промени трудовото законодателство, прието през юли в рамките на закона за защита на покупателната способност, за да може ГазелЕнерджи временно да спре процедурата.

„Ситуацията изисква спешни действия“

Това, че темата за рестартирането на Saint-Avold е предмет на два члена в първия законопроект от петгодишния мандат на новото Нционално събрание, показва спешността на ситуацията“, коментира пред Фигаро директорът за връзки с обществеността на GazelEnergie Камий Жафрело. Преди всичко ръководството трябва да се бръкне дълбоко в джобовете, за да мотивира служителите, някои от които вече обмисляха спокойно излизане в пенсия с получените обезщетения.

Синдикатите успяха да договорят месечен бонус в размер от 5000 евро, в допълнение към заплатата, която също ще бъде увеличена. Тя е „средно около 4500 евро чисто“, уточнява Камий Жафрело и ще бъде увеличена с 5%. Предлагайки тези изгодни условия, компанията твърди, че е успяла да убеди достатъчен брой служители, за да се осигури работата на централата от октомври до март.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"