fbpx

Франция очаква милиардни приходи от ветрогенераторите

Според Комисията на енергийно регулиране, възобновяемите енергии във Франция ще станат рентабилни за държавата през 2023 година. Наземните ветрогенераторни паркове ще донесат приходи в размер на 7,6 млрд евро, съобщава Capital.fr.

За първи път възобновяемите енергии ще напълнят хазната на държавата, вместо обратното. Според оценки на Комисията за енергийно регулиране, „приходите за бюджета свързани с възобноявяемите електроенергийни източници за 2022 и 2023 г. ще бъде общо 8,6 млрд евро. Основният принос за това имат ветрогенераторните паркове, приходите от които ще бъдат 7,6 млрд евро“.

Този безпрецедентен обрат се обяснява с факта, че държавата плаща на операторите, когато пазарната цена е по-ниска от гарантираната и обратно, операторите трябва да върнат в държавата печалбите, когато пазарната цена надхвърля гарантираната. В условията на увеличаване на цените на изкопаемите енергийни източници и на проблемите на френските ядрени централи, възобновяемите източници на енергия стават рентабилни за държавата.

Фотоволтаиците продължават да тежат на публичните финанси

Разходите, свързани с поддръжката на възобновяемите енергии във Франция, спадат на фона на изключително високото равнище на цените на едро на електроенергията и газа“, обясняват от Комисията за енергийно регулиране. „В частност, цените на едро на електроенергията станаха по-високи от гарантираните от държавата тарифи в договорите за подръжка на възобновяемите енергийни централи. Така това, което в предишните години тежеше на държавния бюджет, за първи път представлява приход за публичните финанси“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"