fbpx

Френски доклад изчисли икономическата рентабилност от ВЕИ

Между спешната необходимост от борба срещу климатичните промени и наскоро сключеното споразумение в рамките на Европейския съюз за спиране вноса на руски петрол, въпросът за възобновяемите енергийни източници и проблемите, които те поставят, са актуални повече от вяскога. Във връзка с това Френската агенция за екологичен преход (Ademe) публикува доклад, в който се разкриват климатичните и икономическите ползи от тях, съобщава Capital.fr*.

Макар че на някои не им харесва, развитието на възобновяеми енергии ще се окаже икономически много рентабилно. Това ще се види от значителните икономически и климатични предимства, които ще продължат да се проявяват през следващите години, пише в доклада.

Развитието на EnR&R (възобновяемите и възстановяемите енергийни източници) във Франция между 2000 и 2019 г. позволи да се избегне потреблението на 1 468 TWhep ТВт/ч първична енергия (енергията, съдържаща се в изкопаеми горива и от възобновяеми енергийни източници, която не е била подложена на преобразуване или трансформиране) от изкопаеми горива, което е еквивалентът на общо 910 млн. барела петрол“, посочва докладът. Така това развитие позволи да се избегне емитирането в атмосферата на 426 млн. т еквивалент на СО2.

Другото съществено предимство има финансов характер. Общо Франция е реализирала „икономия в размер на 22 млрд. евро поради по-малкия внос на изкопаеми горива“.

Публикуването на доклада идва в момент, когато се засилват критиките срещу възобновяемите източници и по-специално срещу ветрогенераторните паркове поради това, че загрозяват пейзажа. Кандидатката на крайната десница и финалистка на втория тур на президентските избори Марин льо Пен предлагаше мораториум върху строителството на вятърни паркове и започване на постепенното им демонтиране.

Проучването прави заключението, че развитието на възобновяемите енергии представлява „огромен интерес“ от гледна точкана намаляване на вноса на изкопаеми горива. Тази тема придобива днес особена актуалност както поради неотложността на осъществяването на климатичния преход, така и поради желанието на Европа да се освободи от зависимостта си от руския газ и петрол, особено след инвазията в Украйна. Този резултат е постигнат благодарение на развитието на вятърните и фотосоларните паркове, което позволи намаляването на използването на изкопаеми горива за производството на електроенергия във Франция, а и в Европа (чрез износа на електроенергия), на разтитието на възобновяеми топлинни ресурси и на използването на биогорива.

Докладът признава мимоходом, че, макар че равносметката по отношение на емисиите остава „силно позитивна“, развитието на някои възобновяеми източници също предизвиква въглеродни емисии. Например, конвенционалното биогориво се произвежда от култивирани растения, а самото земеделие не е въглеродно неутрално.

През следващия програмен период за енергетиката 2021-2028 г. във Франция и в останалата част на Европа ще бъдат емитирани 151 млн. т СО2 по-малко, ако страната реализира целите си, поставени в нейната енергийна пътна карта. В същото време 18,8 млн. т СО2 ще бъдат отделени от развитието на възобновяемите енергии, което е „по-малко от 0,7% от всичките емисии на страната“. Накрая, допълнителни 6,4 млрд евро ще бъдат спестени заради намаляването на вноса на изкопаемите енергосуровини.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"