fbpx

FT: Големи европейски компании готови да приемат руската схема за плащане на газа

Financial Times съобщава, че някои от най-големите европейски енергийни компании се готвят да използват новата система за плащане за руски газ, поискана от Кремъл, която според критиците ще подкопае санкциите на ЕС, ще застраши единството на блока и ще достави милиардни доходи на руската икономика.

Вчера руският официоз „Новости“ публикува статия, според която австрийският канцлер е заявил, че OMV смята да приеме плащането в рубли. По-късно информацията беше опровергана като фалшива.

Днес обаче реномирано издание он ранга на Financial Times пише, цитирайки свои източници, че газови дистрибутори в Германия, Австрия, Унгария и Словакия, сред които двама от най-големите вносители на руски газ: базираната в Дюселдорф Uniper и базираната във Виена OMV, планират да открият рублеви сметки в Газпромбанк в Швейцария.

Преговорите между европейските купувачи и Газпром се засилват с наближаването на крайните срокове за плащане, се посочва още в информацията.

Италианската Eni, друг от големите клиенти на Газпром, оценява своите възможности, като компанията има време до края на май, когато предстои следващото й плащане за руските доставки, да вземе окончателно решение, казаха италиански представители.

Припомняме се, че на отказалите да се приемат схемата на Москва Полша и България газът вече е спрян, което според предскедателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е равносилно на изнудване

Съгласно новия руски механизъм европейските компании ще продължат да плащат на Газпромбанк за вноса си в евро, като гарантират, че не нарушават режима на санкции. Руската банка, която не е под санкциите на ЕС, след това, по тяхно искане, ще конвертира деноминираните в евро депозити в рубли във втора сметка, открита на тяхно име, за последващо плащане към Русия.

В Еврокомисията са стигнали до заключение, че всеки ход на ЕС за налагане на санкции срещу Газпромбанк – което би било най-бързият начин за затваряне на вратичката – може да застраши целия съществуващ механизъм за плащане за руски газ, което ще доведе до катастрофално спиране на доставките към блока.

От OMV заявяват, че са анализирали искането на Газпром относно методите на плащане в светлината на санкциите на ЕС и се работи върху решение, отговарящо на санкциите.

От своя страна от Uniper посочват позицията си, че изменението на процеса на плащане е в съответствие със санкциите и затова плащанията са възможни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"