fbpx

Газът без алтернатива за България в преходния период до 2030-та

В близките години природният газ ще е единственото гориво, което ще може да подкрепи конкурентоспособността на икономиката.

Това мнение е било изразено по време на срещи на министъра на енергетиката Андрей Живков и неговите заместници с ръководен екип на „Сименс Енерджи“ и представители на Total E&P Bulgaria.

Министър Живков е изтъкнал, че за България е от изключителна важност в преходния период до 2030 г. природният газ да се използва в комплекса „Марица-изток“. Така ще се гарантира запазването на базови мощности, което е ключово за сигурността на електроенергийната система, както и конкурентоспособността на икономиката.

В центъра на разговорите и била необходимостта от комплексни решения за „Марица-изток“, които да осигуряват ясна визия за бъдещата му работа. Общо е било мнението, че енергийният преход в България не е еднократно решение, а дълъг процес, в който своето място имат както възобновяемите енергийни източници, така и природният газ.

Представителите на Total са информирали, че компанията претърпява трансформация и си поставя цел до 2050 г. да има нулеви въглеродни емисии от инсталациите си. Тя работи активно за повишаване на енергийната ефективност, за намаляване на горенето, за улавянето и съхранението на въглероден диоксид, което ще доведе до промяна в енергийния микс в посока по-малко добив на нефт, повече употреба на газ и насърчаване на енергията от ВЕИ. Станало е ясно, че Total E&P Bulgaria вече прави инвестиции в нова енергия и в България, а също поддържа и интереса си към проучвания за природен газ в Черно море в „Блок Хан Аспарух”.

Новите тенденции потвърждават позицията на българското правителство, че природният газ има съществено място като преходно гориво при трансформацията на сектора до 2030 г., категоричен е министър Живков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"