fbpx

Газът поевтиня с над 12%, от Газпром се подиграват на санкциите

Цената на природния газ в Европа падна под 2250 долара за хиляда куб. метра, сочат данните на лондонската борса ICE. Това е над 12% поевтиняване на суровината от началото на деня.

Октомврийските фючърси на нидерландския хъб TTF намаляват до 2216 долара за хиляда куб. метра или 214,995 евро за MWh.

ТАСС припомня, че газът рязко поскъпна в понеделник, след като Газпром обяви, че заради теч на маслоот единствената турбина на Северен поток 1, тръбопроводът няма да бъде пуснат след 3-дневния ремонт.

От Siemens обаче контрираха, че това не може да бъде причина за спиране работата на турбината. Руската страна от повече от месец заявява, че заради санкциите спрямо Москва не може да бъде технически обслужено пълноценно газовото съоръжение.

Ръководителят на Газпром Алексей Милер също коментира ситуацията в този дух, като по думите му западните опоненти вече са издали толкова голям брой санкционни документи, че сами са се объркаха в тях и са попаднали в собствения си санкционен капан.

Междувременно Ройтерс цитира заместник-изпълнителния директор на Газпром Виталий Маркелов, според когото Северен поток 1 няма да възобнови изпомпването, докато Siemens Energy не ремонтира дефектното оборудване.

На въпрос кога „Северен поток 1“ ще започне отново да изпомпва газ, Маркелов каза на Ройтерс в кулоарите на Източния икономически форум в руското тихоокеанско пристанище Владивосток: „Трябва да попитате Siemens. Те първо трябва да ремонтират оборудването„.

Siemens Energy, със седалище в Мюнхен, заяви от своя страна, че не разбира представянето на ситуацията от Газпром. От компанията отново изтъкват, че изтичането на двигателно масло от последната останала работеща турбина на компресорната станция в Портовая не е причина тръбопроводът да бъде затворен.

Нашата оценка е, че констатацията не представлява техническа причина за спиране на експлоатацията. Подобни течове обикновено не засягат работата на турбина и могат да бъдат запечатани на място“, добавят от Siemens.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"