fbpx

България сред страните от ЕС с най-висок процент зависещи от износа работни места

Глобализацията доведе до ситуацията, че много работни места зависят от международната търговия. През 2020 г. заетостта на 29,9 милиона души в ЕС е била подкрепена от износ за страни, които не са членки, което леко увеличение спрямо 29,6 милиона през 2019 г.

В относително изражение заетостта, поддържана от износ, представлява 14% от общата заетост (206 милиона), което се равнява на малко над един на всеки седем заети в ЕС. Въпреки че заетостта се увеличи, стойността на свързаната търговия леко намаля от 2 606 милиарда евро през 2019 г. до 2 438 милиарда евро през 2020 г., сочат данните на Евростат.

България е на трето място по отношение на тази зависимост, като 727 хиляди работни места (21,1% от всички заети) зависят от износа. Пред нас са само Ирландия (23%) и Люксембург (24%). Най-слабо зависими са Хърватия (9%) и Гърция (10%)

Германия е с най-високо абсолютно ниво на заетост, поддържана от износа на ЕС. През 2020 г. работните места на 7,4 милиона души в Германия са подкрепени от износ от ЕС, включително износ от самата Германия. Нивото на експортно поддържана заетост в Германия надвишава комбинираното ниво на износно поддържана заетост във Франция (3,5 милиона) и Италия (3,4 милиона), които са на второ и трето най-високо ниво. Заедно тези три държави-членки представляват почти половината (48%) от заетостта в ЕС, поддържана от износа към страни извън ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"