fbpx

Газът поскъпна с 8% на европейските борси

Цената на природния газ в Европа за първи път от 8 март премина границата от 2500 долара за 1000 куб. метра. Това сочат данните от днешната търговия на лондонската борса ICE, където газът поскъпна с 8% само в рамките на днешния ден, съобщава ТАСС.

Септемврийските фючърси на нидерландския хъб TTF скочиха до 2501,7 долара за 1000 куб. метра, което е 238,765 евро за MWh.

Агенцията припомня прогнози на Газпром, според които през зимата цената на газа в Европа може да превиши рекордните 4000 долара.

Междувременно руската компания съобщава, че за последните седем месеца и половина е съкратила експорта на газ с 36,2%.

Изтъкват се познатите причини – ремонтираната в Канада турбина за Северен поток 1, която е в Германия и не е доставена за инсталиране, както и спирането на втора турблина в компресорната станция „Портовая“, тъй като е достигнала срока за експлоатация преди да й се направи основен ремонт.

Припомня се и това, че Украйна е прекратила транзита на газ за Европа през станция „Сохрановка“, тъй като е на територия, завзета от руската армия и украинският газотранспортен оператор не може да контролира функционирането й.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"