fbpx

Германците осезаемо съкращават потреблението на газ

Потреблението на газ в Германия е спаднало значително през първата половина на 2022 г., съобщават от асоциацията на енергийната индустрия BDEW, цитирана от Ройтерс.

Германците са консумирали близо 15% по-малко природен газ през първата половина на 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, най-вече поради далеч по-мекото пролетно време, изтъква BDEW, базирайки изчисленията си на предварителни данни.

Дори обаче, след като е коригирано заради температурните ефекти, потреблението на природен газ има спад с 8% на годишна база.

Далеч по-високите цени на енергията, по-слабото икономическо развитие и лично мотивираните мерки за пестене на енергия също може да са допринесли за спада, изтъкват от BDEW.

Юни  особено забележителен, тъй като потреблението на газ е близо 25% по-ниско от същия месец на миналата година.

Въпреки това, смятат от BDEW, почти всички домакинства и обществени сгради биха могли да отидат по-далеч в съкращаване на потреблението, например като намалят отоплението с градус или два през зимата.

Производството на електроенергия от газ вече намалява от средата на 2021 г. През първата половина на 2022 г. газовите електроцентрали са генерирали около 12% по-малко електроенергия, отколкото през същия период на миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"