fbpx

Газовата връзка с Гърция получи Акт 16, тръгва на 1 октомври

Към днешна дата имаме разрешение за ползване на междусистемната газова връзка Гърция – България, съобщи регионалният министър Шишков след заседанието на кабинета. Той уточни, че го показва в министерски съвет, тъй като заслугата за получаването на този акт била на целия служебен кабинет.

Министърът подчерта, че не са допуснати компромиси по отношение на документацията. Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

По този начин, от началото на април България ще може да получава пълните обеми договорен газ от Азербайджан, който доставен по интерконектора е много по-евтин.

Преди дни стана ясно, че Баку може да задоволява около 20% от газовите ни потребности, като има волята да се работи за увеличаване на доставките до 25%.

С днешният брифинг на служебния строителен министър приключва една история, продължила 13 години. Още през 2009 година тогавашният първи кабинет на Борисов и ГЕРБ обеща в най-кратки срокове да се изгради връзката с Гърция, което би ни направило относително независими от руския газ. Няма разумен отговор на въпроса, защо обектът циклеше през всичките тези години, както и каква е причината за избора на този тип финансиране – чрез Брюксел, което многократно забавя процедурите.
Не така бе подходено към Балкански (Турски) поток, който третият кабинет на ГЕРБ изгради светкавично, с кредити, които ще изплащаме, за да може Русия да транзитира газ към Сърбия и Унгария, без ние да можем да използваме капацитета на тръбата, резервиран за много години от Газпром.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"