fbpx

Газовата връзка с Гърция получи последното необходимо разрешение

Факт е и финалният документ, позволяващ да започне търговска експлоатация на интерконектора с Гърция.

Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) е приела Решение за разрешаване започване осъществяването на лицензионната дейност по пренос на природен газ от ICGB, съобщават от проектната компания. Тожва става ден след получаване на акт16 и часове преди на 1 октомври газованта връзка да заработи ефективно.

Този финален документ удостоверява, че компанията е изпълнила успешно всички условия по издадената още през ноември 2021 г. лицензия за дейността по пренос на природен газ чрез газопровода IGB. С решението си КЕВР потвърждава, че ICGB практически е ресурсно, технически и финансово готова за осъществяване на пренос на природен газ чрез съоръжението.

Интерконекторът стартира търговска експлоатация на 1-ви октомври, в първия ден от новия отоплителен сезон и в първия ден на новата газова година.

Всички административни и регулаторни изисквания за начало на експлоатацията на територията и на двете държави вече са изпълнени. По-рано двата национални енергийни регулатора на България и Гърция – КЕВР и РАЕ, одобриха със съвместно решение промени в Мрежовия и Тарифния кодекси на ICGB. Одобрена е и промяна на датата за влизане в търговска експлоатация – 1-ви октомври.

Сред гостите на церемонията утре ще бъдат председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, както и президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който пристигна днес по покана на своя колега Румен Радев.

Именно заради доставката на пълните договорени обеми евтин азерски газ интерконекторът има ключово значение за странта ни.

Той също така повишава сигурността на доставките и осигурява диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"