fbpx

Газовият интерконектор с Гърция може да увеличи сериозно капацитета си

Поради стратегическото местоположение на газовия интерконектор с Гърция IGB в близост до LNG терминала, който предвижда плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) близо до гръцкия град Александруполис, реализацията на двата проекта ще осигури технологични предимства при транспортирането на природен газ до потребителите в България, засилвайки позицията на страната на енергийната карта на региона.

Припомня се, че съоръжението за втечнен газ ще се свързва с гръцката газопреносна система чрез 28-километров газопровод.

Освен това, изтъкват от IGB, въвеждането в експлоатация  на терминала за втечнен природен газ – предвидено за края на 2023 г., ще даде възможност за запълване на капацитета на интерконектора. Връзката между двата проекта ще създаде условия за транспортирането на по-големи количества природен газ до региона на Югоизточна Европа и възможност за ICGB да увеличи капацитета на интерконектора до 5 милиарда кубически метра годишно, осигурявайки реверсивен поток в посока България-Гърция. Това ще позволи доставки на газ от различни нови източници като САЩ, Катар, Алжир да достигнат до българските потребители на конкурентни цени.

Повишен пазарен интерес към увеличаване на сегашния капацитет на IGB от 3 млрд. куб. м/год. след началото на търговска експлоатация също може да се очаква и ако Трансадриатическият газопровод (TAP) продължи с плановете за разширяването на капацитета си. Понастоящем представители на компанията оператор посочват, че това може да се случи една година по-рано от заложените планове, ако е необходимо, за да се отговори на нарастващото пазарно търсене.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"