fbpx

„Сивият сектор“ се настани и в частното предучилищно образование

През последните няколко години се е появила нарастваща тенденция в обхвата на нерегламентираната стопанска дейност в сферата на предучилищното образование, която е стриктно и детайлно регламентирана от държавата, заявяват от Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) в писмо до председателя на АИКБ Васил Велев.

Изтъква се, че това е процес, който оказва негативно влияние в много повече сфери от живота, отколкото защитниците му твърдят. Става въпрос за появата на детски градини и центрове за почасови грижи на деца на доучилищна възраст, които се създават от отделни физически лица или организации, но които не кореспондират с нормативните изисквания за предоставяне на такива грижи и услуги.

Целта на това нормативно регулиране е да се гарантира здравето, безопасността, образованието, социализацията и възпитанието на децата ни и то в тяхната най- ранна възраст, когато са най-крехки във всяко отношение.

Цялото това нормативно регулиране е предвидено, за да се гарантира здравето, безопасността, образованието, социализацията и възпитанието на децата ни и то в тяхната най- ранна възраст, когато са най- крехки във всяко отношение.

В същото време, изтъкват от асоциацията, редица икономически фактори принуждават родителите да правят компромиси с едно или друго от тези нормативни изисквания, само и само да осигурят възможност да не оставят децата си без надзор, докато им се налага да ходят на работа.

Предвид пазарния характер на икономиката ни, щом има търсене се намира и предлагане. За да отговори обаче това предлагане на търсенето на места за оставяне на малки деца за определен период от време през деня, което да е на възможно по-ниска цена и по възможност в близост до жилището на семейството, инициативни субекти започват да оптимизират разходите по реализиране на дейностите по отглеждане, възпитаване, социализиране и обучаване на деца от две/тригодишна възраст до четири/ пет години по незаконно допустими начини.

Субектите, които са предмет на сигнала на БАЧУ, категорично не отговарят на законовите изисквания. Те не са  вписани в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, съответно не попадат в обхвата на контрол от страна на МОН. В повечето случаи, те са „предприемчиви“ частни лица, което от гледна точка на иницитивността е разбираемо, ако работят в съответствие с държавните изисквания. Освен щетите, които нанасят от образователна гледна точка, тези субекти нанасят и значителни икономически щети на държавата, и то в различни насоки – недеклариране н  получените от родителите такси и съответно генерирания от тях приход; на лицата които наемат, за да подпомагат дейността им, не се заплаща по реда на трудовото и осигурително законодателство; липса на  значителни капиталовложения за обезпечаване на необходимата материална база, отговаряща на нормативните изисквания.

Подчертава се, че дейността им поставя в неравностойна конкурентна позиция всички, отговарящи на нормативните изисквания детски градини и центрове, които не могат да постигнат нереално ниски цени, предвид нормативните си задължения.

Всички изброени характеристики на дейността на тези нерегламентирани субекти ги поставя безспорно в сферата на т.нар. „сива икономика“ – те осъществяват нормативно регламентирана дейност в разрез с приложимите императивни норми, както на образователното, така и на трудовото, на осигурителното и на данъчното законодателство.

От Българската асоциация на частните училища настояват да се предприемат мерки срещу това зловредно явление както в образователния му аспект, за което сезират МОН, МЗ, така и в икономическия му аспект – МФ, за което именно се обръщат към АИКБ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"