fbpx

Икономиката на САЩ с рекорден ръст и тревожна инфлация

Американската икономика се намира в много добро състояние. БВП през 2021 г. се увеличи с 5,7%, което е рекорден ръст от 1984 г. Разходите на домакинствата за потребление, които представляват три четвърти от американската икономика, се увеличиха със 7,9%. През 2020 г. те бяха отбелязали спад от 3,9%. Ръстът е по-голям от очакванията на Федералния резерв – 5,5% и на МВФ – 5,6%. Той се засили особено през третото тримесечие, когато достигна 6,9% на годишна база и надхвърли очкаванията на анализаторите, които смятаха, че ще бъде 5,6%. БВП през четврото тримесечие е с 3,1% по голям, отколкото през четвъртото тримесечие на 2019 г., последното преди пандемията от Ковид-19, отбелязва в свой анализ Capital.fr.

САЩ изчисляват ръста на БВП на годишна база, т.е. по отношение на предшестващото тримесечие като екстраполират темпа на последното тримесечие, за което има данни върху цялата година. Това позволява да се получи представа за годишния ръст, ако темпът от тези три месеца се запази. В руги развити икономики като Франция се използва сравнение на едно тримесечие с друго, без да се правят калкулации на годишна база. При прилагането на този метод ръстът от октомври до декември е бил 1,7%. Ако се прави сравнение между четвъртото тримесечие на 2021 г. с четвъртото тримесечие на 2020 г., както прави например Китай, ръстът би бил 5,5%.

Ръстът беше голям в началото на миналата година под влияние на интензивните мерки за възстановяване на икономиката, които стимулираха потребителските разходи и активната кампания за ваксинация през пролетта, която доведе до известно отстъпление на пандемията. Така ръстът на икономиката стигна 6,4% през първото тримесечие и 6,7% през второто.

Между април и юни най-развитата икономика в света дори достигна нивото си от преди пандемията. Но темпът се забави до 2,3% пред третото тримесечие поради появата на варианта Делта.

През първото тримесечие на 2022 г. ръстът би трябвало да се забави поради появата на новия вариант Омикрон. Той предизвика вълна от заболели и контактни лица, което доведе до хиляди карантинирани всеки ден и съответно до спадане на икономическата активност.

Същевременно обаче потребителските цени в САЩ се покачиха с 3,9% през изминалата година, като достигнаха най-високото си ниво от 1990 г. Особено голямо е увеличението през последното тримесечие (+6,5%) според индекса PCE (Personal Consumption Expenditure) на министерството на търговията, който се прилага от Федералния резерв.

Друг индекс (PCI) се използва от министерството на труда. Според данните публикувани на 12 януари, той измерва инфлацията за 2021 г. на 7%, което представлява най-големият ѝ ръст от юни 1982 г.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"