fbpx

ВЕИ все по-нагоре в енергийния микс на ЕС

Въпреки че петролът (34,5%) и природният газ (23,7%) все още са най-важните източници в енергийния микс на ЕС през 2020 г., делът на възобновяемата енергия продължава да нараства. След като надминаха въглищата и ядрената енергия, възобновяемите енергийни източници са на път да се превърнат в най-важния енергиен източник в бъдещата климатично неутрална икономика на ЕС, сочи анализ на Евростат.

През 2020 г. твърдите изкопаеми горива (въглища) продължиха низходящата тенденция за пета поредна година и отбелязаха още 18,3% спад. В сравнение с 2015 г. той е намалял с 40%. Делът им в микса на предлагането сега е едва над 10%, докато през 1990 г. е бил 25,7%.

Нефтът и петролните продукти (с изключение на смесената част от биогорива) също намаляват с 12,6% през 2020 г., достигайки най-ниските нива от 1990 г. Природният газ следва същата тенденция, но в по-незначителен мащаб, намалявайки с 2,4%. Ядрената енергия спада с 10,7% и също така достигна най-ниските си нива от 1990 г.

Възобновяемите енергии и биогоривата продължават дългосрочната си възходяща тенденция. След надминаването на твърдите изкопаеми горива и ядрената енергия през предходното десетилетие, следващият етап към по-устойчива и безвъглеродна икономика ще бъде надхвърлянето на природния газ.

По отношение на потреблението, въздействието на ограниченията, свързани с COVID-19 през 2020 г. е било по-съществено върху използването на петролни продукти (-10,3%), отколкото върху природния газ (-2,6%) и електроенергията (-3,8%).

Ограниченията за движение, свързани с пандемията, са засегнали някои петролни продукти повече, отколкото други горива. Реактивното гориво тип керосин регистрира значителен спад (-48,1%), докато моторният бензин (-13,9%) отбелязва по-слаб спад.

Нефтът продължава да бъде най-важното гориво от страна на крайната употреба с дял от 35,0%, следван от електроенергията с 23,2% и природния газ с 21,9%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"