fbpx

Газпромбанк разширява връзките си с индийски банки

Руската Газпромбанк e разширила връзките си с банки в Индия, за да ускори търговията между двете страни в национални валути, тъй като Русия тази година стана най-големият доставчик на петрол за Индия, е съобщил за Ройтерс висш представител на мениджмънта.

Търговията между Индия и Русия нарасна, след като Западът наложи санкции срещу Русия за нахлуването й в Украйна миналата година, което промени потоците от петрол и други стоки, припомня агенцията.

Работихме усилено, за да установим нашето ниво на партньорство с индийските банки и нашите представители тук работиха усилено“, коментира пред Ройтерс Елена Борисенко, заместник-председател на управителния съвет на Газпромбанк. „Сега имаме инфраструктура, имаме плащания от банките… много по-добре е, отколкото беше преди три месеца“, добави тя.

Газпромбанк е третият по големина кредитор в Русия по активи и ключов проводник на руската енергийна търговия.

Поради по-високите покупки на петрол, търговският баланс се накланя все повече в полза на Русия. Този баланс може да бъде подобрен чрез инвестиране на руски компании в инфраструктурни проекти в Индия, отбелязва Борисенко.

Надяваме се, че търговията ще бъде по-добра, ще се подобрява и… плащанията между Русия и Индия ще бъдат все повече и повече в национални валути“, коментира изпълнителният директор пред Ройтерс.

Индия миналата година приложи по-широка рамка за улесняване на задграничната търговия с рупии и оттогава много чуждестранни банки, включително Газпромбанк и други руски институции, откриха сметки в индийски банки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"