fbpx

Иран насърчава намаляване влиянието на щатския долар в региона

Висш ирански служител по сигурността коментира, че намаляването на влиянието на щатския долар върху регионалната и международната търговия ще минимизира доминацията на Запада над глобалната икономика, съобщават ирански медии, цитирани от blacksea-caspia.

Секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран (ВСНС) Али Шамхани е направил тези коментари на среща със сътрудника на руския президент Игор Левитин в иранската столица Техеран.

По време на срещата Шамхани е казал, че процесът за намаляване на влиянието на долара върху регионалните и международни транзакции вече е започнал, отбелязвайки, че много страни се присъединяват към такава линия на поведение.

Шамхани е изразил задоволство от подобреното ниво на икономическо сътрудничество между Иран и Русия през последните месеци, като е подчертал необходимостта от ускоряване на изпълнението на съвместните икономически проекти.

По думите му завършването на международния транспортен коридор Север-Юг и разширяването на сътрудничеството в транспортния сектор между двете страни са важна част от съвместните проекти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"