fbpx

Георгиева запазва поста си в МВФ, но излиза силно засегната от скандала

Европейска подкрепа срещу американска резервираност, така Le Monde обобщава приключилата тази нощ кризисна ситуация, заплашваща ръководния пост на Международния валутен фонд.

Кристалина Георгиева запази поста си на генерален директор на МВФ, получавайки подкрепата на Административния съвет на организацията, но излиза силно засегната след тези няколко седмици на разследвания, пише още френското издание.

Това разследване доведе до дълбоко разделение между 24-имата члена на Административния съвет на МВФ. Докато Франция, Обединеното кралство и Европа, най-общо, обявиха подкрепата си за Георгиева, то от страна на САЩ бяха изразени значителни резерви по отношение на това дали да запази поста си.

Чак след дискусии, продължили почти четири седмици, САЩ накрая решиха да се присъединят към европейците, които подкрепят Георгиева. МВФ уточни, че е провел „пълно“ и „обективно“ разследване на този случай, за да се стигне до това решение.

Освен това българката получи подкрепата на бивши ръководни дейци на Световната банка и на известни икономисти, сред които и Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда.

Въпросът за оставането на 68-годишната Георгиева начело на МВФ бе поставен след публикувания на 16 септември доклад на адвокатската канатора WilmerHale, поръчан по искане на комитета по етика на Световната банка. Тя беше обвинена, че е манипулирала в полза на Китай данни в доклад, но винаги е отричала тези факти. По време на заседание на съвета с нейно участие, Георгиева се оплака от „неточности и грешни хипотези, формулирани от авторите на доклада“.

Административният съвет прецени, че предоставените доказателства по време на неговото разследване не са показали по убедителен начин, че генералната директорка е играла неподобаваща роля по отношение на доклада „Doing business 2018“, докато е била директор в Световната банка“, се казва в комюнике на МВФ.

След задълбочено проучване на всички елементи на представените доказателства, съветът потвърди пълното си доверие в способностите на генералната директорка да продължи да изпълнява ефикасно фунциите си“, продължава текстът.

Това съобщение беше направено в понеделник след началото на есенните сесии на МВФ и Световната банка, като ръководните органи на двете организации добавиха, че „имат доверие в ангажираността на Георгиева да прилага най-добрите норми на управление и интегритет в МВФ“.

Все пак Административният съвет предвижда на бъдещи заседания „да разглежда евентуални допълнтелни мерки за гарантирането на стабилността“ на институцията.

От своя страна Кристалина Георгиева подчертава, че това разследване е било „труден епизод в личен план“, изтъквайки още веднъж, че изнесените факти са били неоснователни.

Тази седмица започва сесията на МВФ и аз имам честта да ръководя един изключително талантлив екип, който работи неуморно, за да посрещне предизвикателствата, пред които се изправя светът, битката срещу Ковид-19, битката срещу климатичните промени, битката срещу икономическото неравенство“, заявява още тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"