fbpx

ГЕРБ обвини новия шеф на НАП в точене на ДДС в миналото

Натискът срещу новия шеф на НАП Румен Спецов се увеличи, след като от ГЕРБ го обвиниха директно в източване на ДДС преди години.

На брифинг бившият вицепремиер Томислав Дончев, ексфинансовият министър Ананиев и бившият депутат Александър Иванов заявиха, че Спецов е бил наясно, че фирмата му „Гранекс Трейдър“ трябва да възстанови над 1.2 млн. лв. на хазната за неправомерно получен ДДС и е предприел мерки да се освободи от нея преди данъчния акт да му бъде връчен.

Според Ананиев Румен Спецов лично е получил заповедта за ревизия. „Лично е получил ревизионния доклад от НАП, че „Гранекс Трейдър“ дължи тези пари, върху който той е трябвало да направи своите възражения. Той е поискал удължаване на връчването на ревизионния акт с един месец и е използвал този период, за да прехвърли фирмата си на малоимотен човек, с криминално минало, който е съден няколко пъти.“

ГЕРБ са убедени, че проверката на тези данни не изисква намеса на прокуратурата, както съобщи по-рано днес финансовият министър Василев. Фактите са достъпни в информационната система на НАП „Контрол“, където влизат всички фирми, за които има подозрения, че източват ДДС или други данъци. „Фирмата на Спецов е там още от момента, когато му е изпратена заповедта за данъчна ревизия„, твърди Кирил Ананиев.

Припомняме, бившата фирма на Спецов „Гранекс Трейдър“ се оказа в списъка, изнесен от НАП с длъжниците на хазната. Тогава бе обяснено, че тези задължения са натрупани, след като Румен Спецов я е продал.

Малко по-късно обаче бившият зам. финансов министър и настоящ коалиционен партньор на БСП Георги Кадиев разкри, че дружеството е било в ревизионно производство към момента на продажбата и вероятно Спецов е знаел какво ще има в доклада и по тази причина е продал фирмата си, която и до ден днешен не е покрила задълженията си към фиска.

Служебният министър на финансите Василев уверява, че ако проверката потвърди тези данни, той няма да се поколебае да освободи Румен Спецов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"