fbpx

Германия и Австрия в спор: кой да взима газ от хранилището Хайдах

Виена реши да свърже гигантското си газово хранилище Хайдах с австрийската енергийна мрежа. Действие, считано за законно, тъй като то се нмира на нейна територия. Проблемът е, че досега то беше използвано от Германия. Но войната в Украйна и енергийната криза промениха всичко, изтъква в свой анализ France 24*.

На 32 км от германската граница, във вътрешността на Австрия, недалеч от град Залцбург, можем да видим конкретен пример за проблемите, причинени от газовата война, водена от Русия. Заражда се тежък спор около гигантското газово хранилище Хайдах, след като Москва обяви тази седмица значително намаляване на доставките на газ за Европа през газопровода Северен поток 1.

Няколко часа преди решението на Русия, Леоноре Гевеслер, австрийската министърка на енергетиката и околната среда, информира германската преса, че хранилището Хайдах отсега нататък ще се използва и за задоволяване на енергийните нужди на страната ѝ.

Хайдах е второто по големина газово хранилище в Западна Европа

От това съобщение студени тръпки побиха по гърбовете на жителите на няколко области в Южна Германия, като се започне с могъщата икономически Бавария. Наистина, поради исторически и икономически причини, Хайдах, въпреки че се намира в Австрия, досега беше свързан само с германската енергийна мрежа и се използваше главно за снабдяване на Бавария с електроенергия.

Наблюдаваме развитието на ситуацията с голяма загриженост“, призна Маркус Зьодер, министър-председател на Бавария.

През годините районът попадна в енергийна зависимост от Хайдах. Хранилището може да побере 2,9 милиарда м3 газ, което го прави второто по големина в Западна Европа след това в Реден (Северна Германия). Неговата роля за задоволяване на енергийните нужди на Южна Германия е огромна.

След пускането си в експлоатация през 2007 г., обектът се управлява от Wingas и Astora, две дъщерни дружества на Газпром Германия (национализирани от Берлин през април 2022 г.) и GSA, друг клон на руския газов гигант. Австрия управлява само технически съоръжението.

Дейноста на хранилището е изцяло ориентирана към Германия, което обяснява частично защо газът се връща обратно в Германия, вместо да остане на австрийска територия. То изцяло осигурява нуждите на Бавария. Тя обаче не пропусна възможността да припомни, че Австрия също се възползва от него, тъй като излишният газ се пренасочва към два австрийски региона (Тирол и Форарлберг), свързани с германския газопровод.

Но войната в Украйна промени ситуацията за Виена. Руският газ покриваа 80% от нуждите на Австрия, което я поставя в челото на списъка на онези, които могат да загубят най-много, ако Русия затвори напълно кранчето.

Бавария от разглезено дете до беден роднина?

Затова през май австрийското правителство изготви план, който трябва да намали тази зависимост до… 70%. За да грабне тези няколко процента енергийна „независимост“ и да си осигури гърба, Виена трябва да увеличи максимално стратегическите си резерви. Планът предвижда те да бъдат умножени по три, обяснява австрийският всекидневник Salzburger Nachrichten, цитиран от France 24. В него на огромното хранилище Хайдах се пада централната роля. Австрийското правителство е готово да извади тежката артилерия, като разкара Газпром от картината, така че хранилището да позволи на страната да изкара топла зима.

Всъщност Газпром вече не доставя газ за Хайдах, който е почти празен, отбелязва германският всекидневник Süddeutsche Zeitung, като се позовава на данните на европейската платформа Gas Infrastructure Europe (GIE).

В същото време Австрия прие закон, който позволява на оператора на резервоара да го използва само в случай, че осигури напълването му. Ако той не изпълни това условие, правителството си запазва правото да предложи на други да складират газа си там. Тази заплаха би изглеждала сериозна, но остава неясно“ кой друг освен руснаците би могъл да напълни хранилището“, отбелязва Bayerischer Rundfunk, баварското обществено радио.

Въпреки това, приемането на закона кара Бавария да се чувства силно застрашена. Тя вижда как постепенно се превръща от глезеното дете на руския газ в бедния роднина.

Виена и Берлин се опитват да успокоят могъщата южногерманска провинция. Германският министър на икономиката Роберт Хабек пътува до Виена, за да обсъди трънливия въпрос за бъдещето на хранилището с австрийския министър на енергетиката Леоноре Гевеслер. В резултат на тази среща е сключено споразумение за съвместно германско-австрийско използване на Хайдах, научи Süddeutsche Zeitung.

Но Мюнхен – столицата на Бавария – иска доказателства. Маркус Зьодер, който изрази недоволството си, че не е поканен на тази германско-австрийска среща, заяви, че би искал „повече прозрачност относно споразумението и яснота относно количествата газ от Хайдах, което ще бъдат запазени за Германия“.

Икономически шантаж

За министър-председателя на Бавария резервоарът Хайдах може много бързо да се превърне в илюстрирация на „границите на енергийната солидарност“, прокламирана от Европейския съюз. Той се опасява, че през зимата австрийското правителство ще се изкуши да наруши споразумението си с Берлин, за да задоволи енергийните нужди на населението си, като черпи от запасите от Хайдах.

Баварската загриженост се обяснява и с факта, че промяната на ситуацията в Хайдах подчертава крайната несигурност на енергийните доставки за Южна Германия. Тези региони – главно Бавария и Баден-Вюртемберг – са много далеч от големите хранилища в северната част на страната като Реден. „Ние сме последните брънки във веригата и ако на север ползват газ без ограничения, за нас няма да остане и капка, което би било недопустимо“, предупреди Никол Хофмайстер-Краут, министър на икономиката на Баден-Вюртемберг.

Терминалите за втечнен газ, които в момента се изграждат по бреговете на Северна Германия за получаване втечнен газ от САЩ, също са „твърде далеч от Бавария, за да обслужват адекватно този регион“, отбелязва ежедневникът Die Zeit.

Усещайки, че зимата ще бъде особено сурова за него и баварските му сънародници, Маркус Зьодер отправи последно предупреждение, уверявайки, че „ако Бавария бъде лишена от газ, цяла Германия ще пострада„.

Само Бавария произвежда 18,3% от БВП на Германия, най-вече благодарение на химическата и автомобилната промишленост, припомня Süddeutsche Zeitung. На няколко километра от австрийската граница се намира това, което германците наричат „златния триъгълник на немската химия“. Тази област на икономичека активност е една от водещите в провинцията и придоби значението си благодарение на лесния достъп до газ от Хайдах. Ако този „златен триъгълник“ бъде лишен от енергията, идваща от Австрия, ще бъдат застрашени близо 20 000 работни места.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"