fbpx

Германия ударно инсталира зарядни станции за е-автомобили

Броят на пунктовете за зареждане на електрически превозни средства в Германия се е увеличил с 35% миналата година, надвишавайки темпа на увеличение, необходим, за да бъде в крак с внедряването на електромобили с батерии в страната, съобщава асоциацията на енергийната индустрия BDEW, цитирана от Ройтерс.

Припомня се, че германското правителство миналия октомври е одобрило план за изразходване на 6,3 милиарда евро за три години за бързо увеличаване на броя на станциите за зареждане като част от стремежа към нетни нулеви емисии от транспорта.

Изчисленията на BDEW, която представлява компаниите за комунални услуги, показват, че увеличението на инсталираната инфраструктура за зареждане, осигурено както от публичния сектор, така и от частни компании, е надвишено с 20%, което е необходимо, за да се поддържа темпото на нарастването на електромобилите досега.

От новите общо 80 541 точки, броят на ултра-бързите (HPC) – с над 150 киловата производителност, които могат да осигурят за минути мощност за 100 километра пробег – се е увеличил с 83% на годишна база до 7037 точки, каза той.

Междувременно броят на точките за бързо зареждане, използващи постоянен ток (DC) електричество между 22 и 149 kW, се е увеличил с 15% до 6216 единици.

Броят в третата категория – нормални точки за зареждане от 11 до 22 kW, работещи с променлив ток (AC) за частна и полуобществена употреба – е нараснал с 34% до 67 288 единици, показват още данните, цитирани от Ройтерс.

Към края на 2022 г. компаниите са осигурили 2,47 гигавата (GW) инсталирана мощност за електрически автомобили в сравнение с 1,74 GW година по-рано.

Правителствените данни през октомври миналата година показват, че се използват 1,5 милиона чисто електрически автомобили, една десета от целта на правителството за 2030 г.

Керстин Андреае, управляващ директор на BDEW, отбелязва, че организацията е изчислила, че със сегашния темп на растеж ще бъдат доставени само 8 милиона превозни средства в сравнение с целта на правителството за 2030 г. от 15 милиона. Мерките, които биха могли да помогнат за постигането на целта, по думите й, включват повече бонуси за купувачите на електромобили, насърчаване на работодателите да предлагат таксуване на работното място и ускоряване на необходимите разрешения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"