fbpx

Икономиката на Китай расте по-бързо от очакваното

Икономиката на Китай нарасна с по-бързо от очакваното темпо през първото тримесечие, след като краят на строгите ограничения на COVID извади бизнеса и потребителите от осакатяващите пандемични прекъсвания, макар че глобалното забавяне предвещава неравномерно движение, коментира Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 4,5% на годишна база през първите три месеца на годината, показват данни на Националното статистическо бюро (НБС), което е с 2,9% ръст спрямо предходното тримесечие. Това надминава прогнозите на анализаторите за ръст от 4,0% и отбелязва най-силния растеж от една година, изтъква агенцията.

Инвеститорите следят отблизо данните за първото тримесечие, за да оценят силата на възстановяването, след като Пекин внезапно премахна ограниченията за COVID през декември и облекчи тригодишните репресии срещу технологичните фирми и имоти. Ръстът на БВП миналата година се срина до един от най-лошите си от близо половин век поради ограниченията, наложени от COVID.

Икономическото възстановяване е на път. Светлата точка е потреблението, което се засилва с подобряването на доверието на домакинствата“, коментират от Pinpoint Asset Management, според които „силният ръст на износа през март също вероятно е помогнал за увеличаване на растежа на БВП през Q1“.

Китайските политици обещаха да засилят подкрепата си за икономиката с 18 трилиона долара, но са изправени пред ограничено пространство за маневриране, докато бизнесът се бори с дългови рискове, структурни проблеми и притеснения от глобалната рецесия.

Възстановяването на Китай досега остава неравномерно, тъй като неговият растеж, подхранван в миналото от инвестиции от миналото, а сега разчита на потреблението, е изправен пред предизвикателства.

Потреблението, услугите и разходите за инфраструктура се повишиха, но фабричното производство изостава на фона на слабия глобален растеж, докато забавянето на цените и растящите банкови спестявания пораждат съмнения относно търсенето.

Износът на Китай неочаквано нараства през март, но анализаторите предупреждават, че подобрението отчасти отразява доставчиците, които наваксват с неизпълнени поръчки след прекъсванията на COVID-19.

Говорителят на NBS Фу изтъква, цитиран от Ройтерс, че макар да е добро начало за икономиката, „международната среда все още е сложна и непрекъснато променяща се, ограниченията от недостатъчното вътрешно търсене са очевидни и основата за икономическо възстановяване не е солидна„. Растежът на Китай през второто тримесечие може да се ускори рязко поради ефекта на ниската база отпреди година, отбелязва Фу.

На тримесечна база БВП нараства с 2,2% през януари-март, отговаряйки на очакванията на анализаторите и над ревизираното увеличение от 0,6% през предходното тримесечие.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват растежът на Китай през 2023 г. да се ускори до 5,4% от 3,0% миналата година, докато правителството си постави скромна цел за растеж на БВП от около 5% за тази година, след като силно пропусна целта за 2022 г.

Отделни данни за активността през март показват, че ръстът на продажбите на дребно се е ускорил до 10,6%, надминавайки очакванията и достигайки близо двегодишни върхове. Но това се дължи на ефекта на ниска база и има признаци на предпазливост сред потребителите. Растежът на фабричното производство също се е ускорил, но е малко под очакванията.

Следвайки тази тенденция, очакваме БВП през второто тримесечие да достигне около 8% и няма да е голям проблем за Китай да постигне целта си за растеж за годината“, казва Тао Чуан, главен макро анализатор в Soochow Securities.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"