fbpx

Германската индустрия се подготвя за спад на производството през 2023-та

Близо три от пет германски индустриални асоциации са песимисти за следващата година и очакват компаниите им да произвеждат по-малко, тъй като високите цени на енергията, дължащи се на войната в Украйна, не показват признаци на отслабване, установи проучване, цитирано от Ройтерс.

От 49 асоциации, анкетирани от икономическия институт IW, 30 заявяват, че очакват техните членове да произвеждат по-малко, докато 13 са на обратната позиция и очакват ръст на производството.

Близо 40 асоциации заявиха, че настоящата ситуация за техните компании е по-лоша от преди година, когато мнозина предполагаха, че най-лошото от ковид пандемията е почти преодоляно.

При рекордно висока инфлация обаче настроението в германската икономика не се е възстановило, според проучването, проведено от средата на ноември до началото на декември.

Бизнесът не очаква високите цени на енергията да се върнат към нивата отпреди кризата в обозримо бъдеще. Това замъглява изключително много перспективите за следващата година“, коментира икономическият експерт на IW Майкъл Грьомлинг, цитиран от агенцията.

Той предупреждава, че ситуацията за енергоемките фирми е особено несигурна и техният успех е свързан с достъпна енергия.

В същото време президентът на Федерацията на германската индустрия (BDI) Зигфрид Русвурм очаква само лек спад в икономическата активност през последното тримесечие на 2022 г. и началото на 2023 г.

Има признаци, че германската икономика може да предотврати най-лошото от икономическия спад, предизвикан от спада на енергийните доставки от Русия след нахлуването в Украйна.

Инфлацията се забави леко до 11,3% през ноември от най-високите 11,6% предходния месец, тъй като цените на енергията се понижиха. Германското правителство прогнозира, че икономиката ще нарасне с 1,4% тази година и ще се свие с 0,4% през следващата.

Русвром предупреди, че растежът ще остане слаб до 2024 г., тъй като слабото търсене по света удря зависимата от износа икономика на Германия.

Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) заявява, че има много индикации, че прекъсванията на веригата за доставки постепенно намаляват. „Тарифите за превоз на контейнери отново се доближават до дългосрочните нормални стойности и задръстванията извън международните пристанища бавно намаляват“, отбелязва президентът на DIHK Питър Адриан.

Ако обявените облекчения на политиката на Китай за нулев COVID бъдат приложени, това също би било положителен сигнал за глобалните вериги за доставки“, добавя той пред Ройтерс.

Въпреки това от DIHK предупреждават, че растящите цени на енергията и облекчаването на потребителските настроения все още замъгляват перспективите за 2023 г.

Асоциацията на занаятчиите ZDH повторята опасенията на DIHK, изтъквайки, че за следващата година идват значително по-малко поръчки. „Натрупаните поръчки все още ще ни водят до началото на пролетта, но има много въпросителни за времето след това“, казва генералният секретар на ZDH Холгер Шванеке.

Германската асоциация за търговия на едро, външна търговия и услуги (BGA) заявява в анкетата на Ройтерс, че ситуацията все още е стабилна в много сектори на икономиката. „Но ние пренасяме негативни очаквания от месец на месец, чиято дълбочина и широчина все още не са осъзнати“, казва президентът на BGA Дирк Джандура, очаквайки все пак компаниите отново „да излязат на по-окуражаващ път през пролетта“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"