fbpx

„Градус“ АД с 24 млн. лева загуби на борсата, иска пълна данъчна ревизия

Над 24 млн. лева губи „Градус“ АД след срив на акциите на дружеството, предизвикан от изявленията на бизснесмена Светослав Илчовски пред парламентарната „комисия по ревизията“.

„Градус“ АД иска да увери своите инвеститори, че предприема всички необходими действия за защита на техните интереси“, се казва в писмо до медиите на Георги Бабев, независим член на Съвета на директорите.

От него става ясно, че дружеството е готово за „пълна данъчна ревизия и проверки от всички институции“.

Писмото, цитирано от БНТ, е структурирано според основните обвинения на Илчовски към дружеството:

1. Относно твърдения за „кухи обороти и фиктивни сделки“
2. Относно твърденията за „акции без стойност и нереални цени“
3. Относно твърдения за „завишени субсидии“.

Припомняме, от свидетелствата на Илчовски, а и от думите на собственика на „Градус“ Иван Ангелов става ясно, че лично премиерът Борисов е съдействал на фирмата при различни казуси, свързани с износа й.

В писмото се изтъква, че „от 2017 г. насам всички отчети на групата са одитирани и заверени без квалификация или резерви от реномирани международни одитори. Оборотите и сделките на групата подлежат на ежемесечни проверки от органите по приходите, информацията от които би могла да бъде изискана от компетентните органи. При нито една от тези проверки не е открито каквото и да е несъответствие или проблем със сделките, на което и да е дружество от групата.

Припомня се, че „първичното публично предлагане на акциите на „Градус“ АД беше извършено през юни 2018 г. В него участваха над 1200 инвеститора, включително международни инвеститори, банки, пенсионно-осигурителни и застрахователни дружества, частни фирми и стотици непрофесионални инвеститори. Публичното предлагане беше организирано чрез аукцион на Българската фондова борса.

От Съвета на директорите декларират още, че „изнесената информация, че дружеството е получавало „завишени субсидии“ в размер 80 евро на кокошка е поредната лъжа, която лесно се доказва на база справки от „Министерство на Земеделието“ и счетоводна информация“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"