fbpx

Нито една вярна цифра в отговор на финансовия министър на депутатско питане

владислав горанов

Националната агенция по приходите подвела финансовия министър с данни, включени в негов писмен отговор на депутатско питане в рамките на парламентарния контрол. Така цифрите, предоставени на депутата от БСП Димитър Данчев се оказали напълно неверни, пише в-к „Сега“.

Депутатът попитал за броя на хората, заплатили данък върху доходите през 2018 година. Горанов изпратил своя отговор, от който става ясно, че 1 494 883 българи са декларирали годишен доход равен или по-малък от 6720 лв. за 2018 година. Това е 560 лв. на месец, каквато е и минималната работна заплата. В справката се казва още, че 192 985 души са получили доход, надвишаващ 108 хил. лв., което е над 9000 лв. на месец, а дължимият налог е 962 819 лв.

Впоследствие става ясно обаче, коментира „Сега“, че нито една от цифрите, показващи внезапно забогатяване на голяма група от хора, не е вярна. Не отговарят на действителността и останалите данни в министерския отговор.

Седмица по-късно финансовото ведомство изпраща в НС нова справка с променени данни. Обясняват, че е станала техническа грешка, след като от НАП подали грешни цифри.

Верните данни обаче показват, че броят на хората с доходи около минималната заплата е близо 200 хиляди души повече от първоначалната – сгрешена, справка – 1 688 923, или 54 % от всички данъкоплатци.

Съответно, броят на богатите данъкоплатци е десет пъти по-малък от първоначално подадения отговор – 17 763 души.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"