fbpx

Британската лира тръгна нагоре

паунд евро

Британската лира тръгна нагоре, поскъпвайки до 5-месечни върхове, съобщава БНР. Това става минути, след като Брюксел обяви, че има сделка с Лондон за излизане на Великобритания от съюза.

Паундът нараства с 0,6% към 1,2988 щатски долара, търгувайки се в най-високо ниво от 13-ти май насам. В същото време еврото се понижава с 0,3% към най-ниско ниво от 8-и май около 0,8574 британски лири.

Новината за Брекзит даде сила и на европейската валута спрямо долара, като еврото нараства с 0,5% към 1,1140 долара, търгувайки се в най-високо ниво от 26-и август насам.

Европейските пазари на акции също приветстват новината, като основните фондови индекси вече нарастват силно, заличавайки сутрешното си негативно представяне.

Основният индекс FTSE100 на борсата в Лондон отчита добро повишение от близо 0,7%, въпреки че рязкото поскъпване на британската лира към 5-месечни върхове е на теория негативно за мултинационалните компании, влизащи в този фондов индекс.

Европейският дългов пазар също реагира на анонсираната Брекзит сделка, като инвеститорите започнаха да продават държавни облигации, които досега имаха статута на „финансово убежище“, и това доведе до ръст на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните германски облигации се повишава със 7 базисни пункта към -0,33%, като растеж отбелязва доходността и на останалите основни облигации като тези на Франция и Холандия.

За момента обаче няма сериозно движение при ирландските държавни облигации, като доходността на 10-годишните книжа на Република Ирландия се повишават с едва 2 базисни пункта към 0,06%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"