fbpx

Европейските акции поскъпват в очакване на сделка за Brexit

фондов пазар, акции

Европейските акции се приближиха до рекордно високи стойности в петък. Поскъпването е провокирано от нарастващите очаквания, че ще има сделка за Brexit след убедителна победа за британския премиер Борис Джонсън на изборите и признаци, че САЩ и Китай се приближават до търговско споразумение.

Анализаторите смятат, че победата на Консервативната партия ще позволи на Джонсън да завърши Brexit до 31 януари 2020 г., което намалява опасенията за излизането на страната от ЕС без сделка и ще сложи край на три години и половина политическа несигурност.

Индексът FTSE на британските компании със средни капитали, фокусирани върху вътрешния пазар, нарасна с 3,9% до 11,24, показвайки по-добра динамика от общоевропейския индекс STOXX 600, който добави 1,5% благодарение на индустриалния, финансовия и комуналния сектор.

Нагласите на инвеститорите също се подобриха, след като се появиха информации, че Вашингтон ще отложи новите мита върху китайските стоки и ще намали съществуващите тарифи в замяна на Пекин да закупува американски селскостопански продукти.

Основните индекси на Уолстрийт достигнаха връх в четвъртък на фона на съобщенията за „принципно споразумение“ между САЩ и Китай, което би могло постави точка на търговската война, която вълнува пазарите от почти две години.

Индексът на Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,79% до 28,132,05 пункта, S&P 500 нарасна с 0,86% до 3,168,57 пункта, а Nasdaq Composite се повиши с 0,73% до 8 717,32 пункта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"