fbpx

Големи чужди компании искат да строят АЕЦ“Белене“, твърди Борисов

Има голям инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“ от Китай, Южна Корея, САЩ, Русия, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той присъства на заседание на Европейския съвет в Брюксел.

В момента тече процедура и не бих искал дори да се изказвам по темата. Факт е, че най-големите фирми в света проявяват голям интерес, поясни той.

По повод предложенията на ЕК за отпадане на употребата на полезни изкопаеми до 2050 г. премиерът отбеляза, че трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата. Според него газопроводът „Балкански поток“ създава възможности, ако след 15-20-25 години се наложи плавно затваряне на въглищните централи.

Това ще наложи гарантиране на доставките на газ. Първо с интерконектора с Гърция, където може да идва газ от Азербайджан и втечнен газ. САЩ признаха България за основен газоразпределител на Балканите. Хъб „Балкан“ е включен и в стратегиите на ЕК, уточни Борисов, цитиран от БТА.

Той добави, че така се постигат гаранциите, поискани преди време от руския президент Владимир Путин за развитието на газопреносната мрежа.

На снощното заседание на Европейския съвет санкциите срещу Москва отново бяха удължени.

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон са заявили, че все още няма място за радостен оптимизъм. Има няколко стъпки в правилна посока.

За пръв път чух толкова оптимистични неща да се кажат. Те не са довършени и затова останаха санкциите, уточни премиерът.

Докато траят европейските санкции към Русия, около 35 милиарда долара са инвестирали американците.

Премиерът уточни, че въпреки предстоящото прекратяване на вноските на Великобритания в бюджета на ЕС, България няма да загуби пари. От кохезионната политика около 80 милиона евро са по-малко, но има нови 250 милиона за слабо развити региони като Северозапада и Родопите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"