fbpx

Намираме се едва в края на началото на Брекзит, предупреждава Любомир Кючуков

Обединеното кралство напуска ЕС и всичко остава по старо му. Това се отнася за периода до края на тази година – т. нар. преходен период. Сагата обаче ще продължи с всички проблеми и драми, ще виси и вероятността от Брекзит без договор.

Това коментира пред БНТ бившият ни посланик в Обединеното кралство и член на УС на Фондация “Институт за икономика и международни отношения” Любомир Кючуков.

По думите му, Брекзит не е акт, а процес и в момента се намираме в края на началото му.

Той уточни, че до момента политическата интрига е била дебатът Лондон – Лондон, а сега ще бъде Лондон – Брюксел. Досега ставаше дума как да се прекрати нещо съществуващо – договора за членството на Великобритания в ЕС, а сега предстои да се изработи нещо съвсем ново между ЕС и Лондон.

Според Кючуков практически е невъзможно това да бъде вместено в 11 месеца – до края на преходния период 31 декември 2020 година. Опитът от подобни преговори с трети държави показват, че това не може да се случи, категоричен е дипломатът.

По думите му има възможност за еднократно удължаване на преходния период с две години и Лондон трябва да го поиска до юни месец.

Ако премиерът Джонсън направи това обаче, ще се изправи пред сериозни вътрешни проблеми и политическо напрежение. Ако не го направи, то може да се стигне до криза с ЕС, коментира Кючуков.

Относно отражението на Брекзит върху чуждите граждани, респективно българите, то тези, които вече са уседнали няма да имат проблеми. Студентите също няма да имат пречка с кандидатстването и приемането в британски вузове. Но те няма да могат да се ползват от намаленията на таксите, както е в момента и няма да имат достъп до стипендии. А след завършването си много трудно ще успеят да останат на работа в Обединеното кралство, коментира от своя страна политологът Явор Сидеров.

Двамата с Кючуков обърнаха внимание и на факта, че 60% от улова на рибарите от ЕС са в британски териториални води и е важно как ще бъде уреден техният статут.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"