fbpx

Страхът от коронавируса натиска цените на петрола

Цените на петрола падат на фона на увеличаващия се брой на жертвите на коронавирус в Китай.

По последни данни смъртните случаи надхвърлиха 170. В същото време авиокомпаниите преустановяват полети до големи градове на страната.

Цените са под влиянието и на увеличените запаси в САЩ.

Фючърсите на Brent спаднаха с 1% при 59,21 долара за барел тази сутрин.

Американският лек нефт WTI загуби 1,1% до 52,76 долара за барел, съобщи Ройтерс.

Въпреки това цените на петрола се стабилизираха в последните дни след срива, когато котировките удариха тримесечни минимуми.

Броят на заразените от коронавируса надхвърли 7 700. Авиокомпаниите по света спират или намаляват директните полети до големите градове в Китай. Властите предупреждават за опасностите от такива пътувания, а броят на пътниците намалява.

Междувременно Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация по-късно днес ще проведе среща, за да прецени дали бързото разпространение на вируса трябва да бъде признато като глобална спешна ситуация.

Пазарът на петрол в момента се опитва да оцени степента на влиянието на вируса върху икономическия растеж и търсенето на нефт и нефтопродукти.

„Няма убедителен аргумент, че петролът трябва да поевтинее докато не научим повече за това какво ще се случи с търсенето в резултат на коронавирусната епидемия“, казва петролният анализатор на Stratfor Грег Приди.

Допълнителен натиск върху пазара оказва Администрацията за енергийна информация (EIA), която показва по-голям от очакваното ръст на петролните резерви в САЩ през последната седмица – с 3,55 милиона барела срещу прогнозата за 0,48 милиона барела.

Междувременно запасите от бензин в страната нарастват за 12-тата поредна седмица и достигат исторически връх от 261,24 милиона барела.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"