fbpx

Парламентът ще гарантира, че влизаме в еврозоната при сегашния курс на лева

Министърът на финансите и управителят на БНБ ще имат мандат да поддържат позиция, че курсът лев – евро ще е в сегашния размер 1.95583, когато страната ни се присъедини към Еврозоната.

Това ще е курсът, с който България ще е в процеса на престой в механизма ERM-2.

Решението ще бъде прието от Народното събрание. Проектът вече е депозиран в деловодството на парламета.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който обясни , че с подготвеното вчера проекторешение се дава допълнителна гаранция за валутния курс докато страната ни е в чакалнята на еврозоната.

Предложеното решение от управляващите дава всички политически гаранции, че курсът на еврото спрямо лева няма да бъде променен, каза управителят на БНБ Димитър Радев по време на брифинг в Народното събрание след консултации с парламентарните групи.

„Излизаме от тези разговори с отделните парламентарни групи с оптимизъм. Той идва по две линии. Първо пълната подкрепа, а именно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде в Еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде променян.
Решението, което е предложено, дава всички политически гаранции, че това няма как да се случи, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори“, допълни Димитър Радев, цитиран от Фокус.

Напрежението възникна преди няколко дена, когато стана ясно, че шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова е внесла без дебатиране промени в Закона за БНБ, но чрез допълнителните и заключителни разпоредби на Валутния закон, който се гледа на второ четене. Тези промени дават теоретична възможност фиксираният курс на лева към еврото да бъде променян, докато сме в механизма ERM II. Някои анализатори видяха в това условия за излизане от валутния борд.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"