fbpx

Няма Brexit без сделка, категоричен е Доналд Туск

доналд туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е категоричен, че ЕС няма да се раздели с Великобритания без споразумение. Той заяви това в своя реч пред Европейския парламент и подчерта, че Обединеното кралство трябва да направи своя избор.

Според Туск последната договорена сделка е приемлива за ЕС, защото има подкрепата на Ирландия и на Европейската комисия.

В момента все още се провеждат консултации с европейските лидери за възможно ново отлагане на излизането на Великобритания от Евросъюза. ЕС трябва да отвовори през следващите дни.

Британският парламент трябва да ратифицира споразумението за Брекзит преди това да направи и Европейският парламент, смята председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той заяви, че Брекзит  е „било загуба на време и енергия“ и че е било болезнено да прекара толкова голяма част от своя петгодишен мандат за разрешаване на този проблем, вместо да допринесе за това единният блок да служи по-добре на своите граждани.

Тези изявления бяха направени часове преди британският парламент за втори път да разгледа Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"