fbpx

Русия осъдена в Хага да изплати $50 млрд. на бившите акционери на ЮКОС

Апелативният съд в Хага постанови, че Русия трябва да изплати повече от 50 млрд. долара на бившите акционери на ЮКОС („разрушената“ компания на Михаил Ходорковски, б.р.), съобщава Тасс. Това е факт, след като съдът отмени решение на по-ниската инстанция – окръжния съд.

През 2014 година, припомня Тасс, международният арбитраж постанови, че руската държава е длъжна да изплати милиарди долари компенсации на бившите акционери на ЮКОС. Русия поиска от окръжния съд в Хага да отмени това решение, след което съдът се произнесе в полза на Москва, което сега се отменя от по-висшата инстанция.

Все пак Русия има възможност да обжалва това решение пред Върховния съд на Нидерландия.

Създаденият през 2004 година Международен арбитраж – след 10-годишно разглеждане на делото, през 2014 обяви, че действията на Русия спрямо ЮКОС са нарушили договора по Енергетическата харта, който РФ е подписала, но не ратифицирала.

Припомняме, собственикът на ЮКОС Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 година, като му повдигат редица обвинения, сред които укриване на данъци и фалшификации. Осъден е и лежи над 10 години в затворническа колония, след което е помилван и освободен. Напуска Русия веднага, заминавайки за Берлин, а след това за Швейцария. Един от най-сериозните опоненти и критици на президента Путин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"