fbpx

Хотелиери и ресторантьори търсят помощ за запазване на 9% ДДС

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изпрати писмо до премиера Петков и финансовия министър Василев с молба да бъдат преосмислени част от мерките на правителството, които работят в ущърб на отраслите „Хотели, ресторанти и кафенета“ „Туризъм“.

Поводът е искане на подкрепа от страна на двата отрасъла, след като управляващата коалиция обяви, че средствата за въвеждането на нулев ДДС за хляба ще бъдат компенсирани с възстановяване на 20% ДДС (от 9% в момента) за слабоалкохолните напитки.

Според ресторантьорския и туристическия сектор това е директен удар срещу един от най-засегнатите сектори в държавата от пандемията от COVID-19 и настоящата война в Украйна. „За последните 2 години повече от 8 месеца бяхме затворени, а през останалото време работихме с тежки рестрикции. Противопоставяха ни срещу лекарите, учителите, учениците, а сега и срещу хляба“, изтъкват те в молбата си за помощ от работодателските организации.

Изтъква се, че „това неразумно решение на управляващите“ идва в началото на летния сезон при образувани вече разчети на сметки и ценообразуване.

От АИКБ отбелязват в писмото си до премиера и вицепремиера, че си дават сметка, че приходната част на бюджета трябва да се изпълнява, особено при положение, че намаляването на акциза на електроенергията и горивата се разглежда като важен приоритет. От асоциацията обаче предлагат още един път да се прецени, в каква степен повишаването на акциза на слабоалкохолните напитки ще спомогне за подобряване на изпълнението на приходната част на бюджета и в каква степен ще изиграе ролята на про-инфлационен фактор в настоящата ситуация.

В доста по-мек и дипломатичен тон, в сравнение с някои предишни изявления, АИКБ посочва още:

„Без да поставяме каквито и да са максималистични искания, се обръщаме към Вас със съображението, че е разумно още веднъж да се прецени дали тази мярка е целесъобразна, като се има пред вид общия контекст на ситуацията в която са изпаднали фискът и икономическите субекти. Смятаме, че при правенето на такъв анализ трябва да се отчете и обстоятелството, че посочените два отрасъла – отрасъл „Хотели, ресторанти и кафенета“ и отрасъл „Туризъм“, все още не са се възстановили от пораженията, които им нанесе кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"