fbpx

Германия се готви да компенсира с въглища недостига на газ

Германските власти подготвят законопроект, който ще позволи повече използване на мощността на въглищните електроцентрали в случай на преждевременно намаляване на вноса на газ. Според вестник Die Welt, цитиран от ТАСС, се очаква да бъде приет и съответен закон.

Целта е да се използват въглища, за да се освободи възможно най-много газ от съществуващите запаси за приоритетни нужди.

Германия иска постепенно да стане независима от руските енергийни доставки. Очаква се нефтът и въглищата да бъдат заменени до края на годината, а руският газ, според прогнозата на Министерството на икономиката, се планира да бъде изоставен до 2024 г.

Берлин ще спре да използва електроцентрали, работещи с въглища до 2030 г., като тези цели остават актуални, уточнява изданието.

По-рано Германия прие два законопроекта, предназначени да засилят енергийната сигурност на страната. Първият включва намаляване на бюрократичните бариери за координиране на изграждането на терминали за приемане на втечнен газ. Вторият опростява процеса на прехвърляне на енергийните компании към външно управление и дори позволява национализирането им в краен случай.

Междувременно канцлерът Шолц заяви по време на визитата си в Южна Африка, че Германия се готви да спре вноса на въглища от Русия до края на есента.

Възнамеряваме да спрем вноса на въглища от Русия до есента и да го направим благодарение на други доставчици, включително от Южна Африка,“ изтъква Шолц.

Канцлерът отбелязва, че въпреки че в рамките на Европейския съюз има желание за налагане на ембарго върху доставките на петрол от Русия, „ще отнеме време“. По думите му сега германските власти работят по въпроса как да заменят нефта, доставян по нефтопроводи до две германски предприятия, с превозван от танкери. Шолц отбелязва също, че Германия ще диверсифицира своите източници на газ предимно чрез увеличаване на вноса на втечнен природен газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"