fbpx

HSBC съкращава 10 хиляди служители

HSBC

Британската банка HSBC обяви плановете си да съкрати 10 хиляди служители, пише Guardian. Това се случва седмици след оттеглянето на главния изпълнителен директор на банката Джон Флинт, който съобщи тогава, че ще бъдат съкратени 4000 позиции заради лоша глобална перспектива, припомня изданието.

Информациите сочат, че съкращенията ще засегнат предимно високопоставени служители и са част от плановете на новия шеф Ноел Куин за намаляване на разходите в ситуация, в която институцията се приспособява към падащите лихви, Brexit и продължителната търговска война.

Това става на фона на отчетената нетна печалба за първото полугодие от 8.5 млрд. долара, което е ръст с 18.6 % и се дължи на отчитане печалбите за третото тримесечие.

Действията на HSBC не са изолирани, други могъщи фанансови институции, сред които JPMorgan Chase и Wells Fargo понижават прогнозите си за печалба през 2019, обвързани с лихвите.

Втората по големина германска банка Commerzbank обяви миналия месец плановете си да съкрати 4300 щата, което е близо 10 процента от личния състав, както и да закрие 200 клона в рамките на преструктурирането.

Deutsche Bank обяви 18 000 съкращения, а френската Société Générale – 1600, припомня Guardian.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"