fbpx

Credit Suisse на печалба, но се страхува за следващите тримесечия

Credit Suisse Group AG в четвъртък отчете ръст на нетната печалба от 75% за първото тримесечие, но предупреди, че пандемията на коронавирус може да повлияе на резултатите от следващите тримесечия.

„Степента на отрицателните икономически последици от кризата COVID-19 все още е трудна за оценка и бихме искали да предупредим, че в следващите тримесечия може да се сблъскаме и с допълнително натрупване на резерви и обезценка на активи“, пише в изявление швейцарската банка, цитирано от Ройтерс.

Въпреки това банката вярва, че ще може да поддържа „стабилни“ финансови показатели.

Нетната печалба на Credit Suisse се увеличи до 1,334 милиарда швейцарски франка (1,35 милиарда щатски долара), обусловена от еднократните приходи, както и поради увеличената печалба от търговия на нестабилни пазари и „изключително висока активност на клиентите“ в някои области.

Четиринадесет анкетирани от банката анализи средно очаквали нетната печалба за тримесечието да бъде 997 милиона франка.

През тримесечието банката увеличи резервите с повече от един милиард швейцарски франка, за да отрази тежката икономическа ситуация и натиска върху цените на петрола.

Провизиите за евентуални загуби от заем скочиха до 568 милиона франка от 81 милиона франка през първото тримесечие на 2019 г.

Коефициентът на капиталова адекватност намаля до 12,1% от 12,7% за тримесечието.

Приходите от инвестиционно банкиране и капиталови пазари паднаха с 47% до 189 милиона франка, тъй като транзакциите и IPO бяха спрени, докато отделът за търговия на глобални пазари се възползва от рязко увеличение на обемите.

Управляваните от банката активи паднаха с 0,1 трилиона франка до 1,4 трилиона франка в резултат на отрицателна пазарна динамика.

Очаква се спадът на активите да подкопае печалбите през следващите тримесечия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"