fbpx

Природният газ може да поевтинее с над 7 процента от май

По време на онлайн заседание Комисията за енергийно и водно регулиране разгледа заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за намаление на цената на природния газ с 6,67 процента за май.

Предложението е за 23,52 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Действащата цена за април е 25,20 лв./MWh. Намалението от 1,68 лв./MWh представлява 6,67 процента.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов заяви, че на 1 май ще предоставени по-актуална информация за цените на спот пазара. Ако те спаднат още, „Булгаргаз“ ще предложи по-голямо намаление на цената на природния газ за май.

Според сключения между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“ анекс към договора за доставка на синьо гориво, цената на газа се изчислява всеки месец и се образува по формула, включваща петролна компонента и хъбова индексация.

В последните дни цените на петрола буквално се сринаха заради пълните складове с налични количества и свитото търсене от коронакризата.

Цената на природния газ за следващия месец ще бъде окончателно решена на 1 май от 14 часа на закрито заседание на КЕВР, съобщи председателят на комисията Иван Иван.

Така от май природният газ може да поевтинее с повече от 7 процента. Тогава ще стане ясно и с колко ще паднат цените на парното и топлата вода.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"