fbpx

Най-силен срив очаква туризмът от Азиатско-тихоокеанския регион

Азиатско-тихоокеанският регион най-вероятно ще бъде засегнат по-силно от другите райони от рязък спад на туристите заради пандемията.

Това мнение изрази в интервю за ТАСС генералният секретар на Световната организация по туризъм на ООН Зураб Пололикашвили.

„Страните, чийто икономически растеж е силно зависим от туризма, неизбежно ще страдат от последиците от пандемията COVID-19“, подчерта той.

Следователно Азиатско-Тихоокеанският регион ще страда най-много от рязкото намаляване на броя на туристите и това може да повлияе негативно на устойчивото развитие на целия регион.

„Свидетели сме на голям брой примери за международна солидарност и това се проявява в туризма в не по-малка степен“, добави Пололикашвили.

„Дойде време правителствата и международните организации да предприемат конкретни мерки за защита на работните места в туризма, например чрез данъчна и регулаторна реформа или чрез осигуряване на ликвидност за предприятията.“

Пололикашвили също призова за „открито признаване на туризма като ключов фактор за икономическото възстановяване и устойчивото развитие, като се даде приоритет на сектора в националните и международните планове за действие“.

Според генералния секретар все още е трудно да се предвиди какви последици ще има пандемията за туризма през идния летен сезон.

Безспорно броят на туристите ще намалее значително в сравнение с предходни години.

Веднага след като ситуацията стане безопасна, ще бъде необходимо да се премахнат ограниченията за пътуване с дължимата отговорност, така че общностите да могат отново да изпитат многобройните ползи, които носи туризмът.

„Нашата кампания в социалните медии, призоваваща хората по целия свят да седят у дома сега, за да стане възможно пътуването утре, показа решимостта на хората да започнат отново да пътуват веднага щом стане безопасно“, каза генералният секретар на организацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"