fbpx

И Австрия се обяви в защита на двигателя с вътрешно горене

Австрийският канцлер Карл Нехамер е обещал, че ще направи всичко възможно, за да гарантира оцеляването на двигателя с вътрешно горене, присъединявайки се към Германия в противопоставянето на плана на ЕС за забрана на дизеловите и бензиновите автомобили от 2035 г.

Аз също ще се обявя против забраната на двигателя с вътрешно горене, ако лидерите на ЕС гласуват по въпроса“, заявява Нехамер по време на по време на политическа реч за бъдещата  визия за Австрия, цитиран от EURACTIV.

Изданието припомня, че забраната за продажба на автомобили, които отделят CO2 от 2035 г., е ключова част от усилията на ЕС да стане неутрален по отношение на климата до 2050 г. Въпреки че фактическата забрана изглеждаше че върви по план, Германия, а сега и Австрия – която досега се смяташе за подкрепяща предложението на Комисията за забрана от 2035 г. – поставиха забраната под въпрос.

За да защити по-добре околната среда, Австрия се стреми да постигне климатична неутралност до 2040 г. До края на 2022 г. около 2,2% от 7,6 милиона регистрирани и разрешени за движение по пътищата автомобили в Австрия са електрически, а общият брой на новорегистрираните превозни средства представлява 16% от всички автомобили.

В началото на месеца Италия каза „не“ на регламента на ЕС, забраняващ превозните средства с вътрешно горене до 2035 г., освен ако Европейската комисия не преразгледа позицията си и не предложи екологично и икономически устойчиви алтернативи.

След като Италия обяви несъгласието си с предложения регламент на ЕС, шведското председателство на ЕС реши да отложи планираното гласуване на срещата на заместник-постоянните представители за спирането на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г.

С нашия глас „Не“ събудихме Европа. Надяваме се и другите да разберат, че е време за разум. Промяната е възможна“, коментира в Туитър министърът на промишлеността Адолфо Урсо.

Срещата за ратифициране на законодателното предложение, насрочена за 7 март и разглеждана като обикновена формалност, беше отменена. Моментът на това обръщане, в самия край на законодателния процес, до голяма степен е безпрецедентен, изтъква още EURACTIV.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"