fbpx

И Нидерландия ограничава износа за Китай на технологии за чипове

Нидерландското правителство обяви, че планира нови ограничения върху износа на полупроводникови технологии за защита на националната сигурност, присъединявайки се към усилията на САЩ да ограничат износа на чипове за Китай, съобщава Ройтерс.

Това се изтъква като първата конкретна стъпка от страна на Нидерландия, която контролира основната технология за производство на чипове, към приемане на правилата, за които настоява Вашингтон, с цел сиране на китайската индустрия за производство на чипове и забавяне на нейния военен напредък.

Припомня се, че през октомври САЩ наложиха широки експортни ограничения върху доставките на американски инструменти за производство на чипове в Китай, но за да бъдат ограниченията ефективни, трябваше съгласието и на други доставчици в Нидерландия и Япония, които произвеждат ключова технология за производство на чипове. Съюзническите страни водят преговори по въпроса от месеци, отбелязва Ройтерс.

Макар в писмото до парламента на министъра на търговията да не се посочва името на Китай, ключов търговски партньор, нито се назовава ASML Holding, най-голямата технологична фирма в Европа и основен доставчик на производителите на полупроводници и двете ще бъдат засегнати. В писмото се уточнява, че една технология, която ще бъде засегната, е литографската система „DUV“, втората най-модерна машина, която ASML продава на производителите на компютърни чипове.

Тъй като Нидерландия счита за необходимо от съображения за национална сигурност тази технология по най-бърз начин да бъде подложена на надзор, кабинетът ще въведе национален контролен списък“, се посочва в писмото, цитирано от Ройтерс.

ASML доминира на пазара за литографски системи, машини за милиони долари, които използват мощни лазери, за да създадат миниатюрната схема на компютърни чипове. Компанията очаква продажбите в Китай да останат почти непроменени на 2,2 милиарда евро през 2023 г. – което предполага относително свиване, тъй като компанията очаква общите продажби да нараснат с 25%.

ASML никога не е продавал своите най-модерни „EUV“ машини на клиенти в Китай, а по-голямата част „DUV“ продажбите в Китай отиват за сравнително по-малко напреднали производители на чипове. Най-големите му южнокорейски клиенти, Samsung и SK Hynix, имат значителен производствен капацитет в Китай.

Съобщение оставя основни въпроси без отговор, включително дали ASML ще може да обслужва DUV машини на стойност над 8 милиарда евро, които е продала на клиенти в Китай от 2014 г. насам.

Министърът на търговията коментира, че правителството е взело решение за мерки „колкото е възможно по-внимателно и прецизно… за да избегне ненужно прекъсване на веригитет“. „Важните компании трябва да знаят пред какво са изправени и да имат време да се приспособят към новите правила“, се посочва още в писмото до депутатите.

Източници на Ройтерс информират, че се очаква Япония да публикува актуализация на своите политики за износ на оборудване за чипове още тази седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"