fbpx

Икономическите предизвикателства пред новото правителство на Лула

Луис Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се върна на президентския пост в Бразилия с 50,9% от гласовете на втория тур. След тези много поляризирани избори, между двама кандидати, които имаха коренно противоположни позиции по всички възможни въпроси, той ще трябва да се заеме с най-спешната задача: решаването на икономическите проблеми на бразилците, пише в свой анализ RFI*.

Икономиката е основният приоритет, посочен от избирателите. Едва възстановили се от пандемията и скока на безработицата, която тя предизвика, бразилците бяха задушени от инфлацията. В една от страните с най-голямо неравенство в света, скокът на цените доведе до сериозен катаклизъм. Благодарение на своевременните действия на Централната банка и благодарение на бюджетните стимули, кито се изразяваха в намаляването на част от данъците върху въглеводородите, инфлационният натиск намаля рязко. От месец април темпът на инфлация непрекъснато спада, макар че все още е 7%. Проблемът с изхранването остава основна грижа за 15% от бразилците, докато те бяха едва 4% през 2010 г., когато Лула напусна властта. Той обеща да увеличи социалните помощи, въведени от неговия предшественик, и да заличи част от дълговете, натрупани по време на пандемията.

Второто предизвикателство пред президента: възстановяване на икономическия растеж

И гаранция, че плодовете му ще се разпределят по-справедливо. В ерата преди Ковид-пандемиятата Бразилия беше спящ гигант, с бавен растеж, твърде слаб, за да преразпредели създаденото богатство на все по-нарастващото население. Средногодишният икономически ръст за последните 10 години е 0,3%. Това е два пъти по-малко от темпа на нарастване на населението. Оттук идва и обедняването и декласирането, което домакинствата усещат.

След като беше намаляло по време на президентството на Лула в началото на 2000-те, неравенството направо експлодира през последните десет години. То се вижда не само между богатите и бедните, но и между жителите на Юга и тези на Севера. Хората в Североизточната част на страната печелят два пъти по-малко от тези в Югоизточната и са изложени два пъти повече на риск от безработица. Неравенствата са много силни и при разглеждането на безработицата. Жените и цветнокожите са много повече засегнати от нея, отколкото белите мъже.

Какви политики се препоръчват за намаляване на неравенствата и стимулиране на растежа на Бразилия?

Подобряване на образованието, реформиране на държавата, за да стане тя по-ефективна, реформиране на данъчното облагане, което често е неблагоприятно за бизнеса – това са дългосрочните жалони, които редовно се посочват от икономистите. Тези фундаментални проблеми не бяха засегнати по време на кампанията. Лула се позова на миналите си мандати, които бяха ера на просперитет. Това беше единственият период, в който се наблюдаваше намаляване на неравенството. Но сега Лула няма да може да приложи същите рецепти, защото междувременно Бразилия силно задлъжня. Бюджетните му възможности за маневриране са много по-ограничени, а и международните условия са съвсем различни. През 2022 г. веча няма такъв бум на суровините.

Защото силата на Бразилия продължава да бъде в природните ѝ богатства

Индустрията, която осигуряваше добре платени работни места, е в упадък от тридесет години. Агробизнесът, прекалено разглезен от Жаир Болсонаро, минералите и петролът, са основните двигатели на външната търговия. Преориентирането на икономиката към по-добре платени дейности, създаващи повече работни места, е главната необходимост. За да се постигне това, трябва да се привлекат инвеститори, като се започне от защитата на околната среда и тропическите гори на Амазонка. Това е ангажиментът, поет от Лула. В близко бъдеще той ще трябва преди всичко да помири страната, за да може да управлява и законодателства. В бразилската политическа система местните органи разполагат със значителна власт и могат да противостоят на Конгреса. А това се явява една от основните пречки пред промяната.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"