fbpx

Инфлацията в Германия отново тръгна нагоре

Нивото на инфлация в Германия не показва признаци на отслабване в началото на годината, тъй като натискът върху цените на енергията и храните остана висок поради войната в Украйна, съобщава Ройтерс.

Германските потребителски цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, са се повишили с 9,2% на годишна база през януари, показват данни на федералната статистическа служба. Спрямо декември цените са се увеличили с 0,5%.

Според нехармонизираните стандарти германските потребителски цени са се повишили с 8,7% на годишна база през януари и 1,0% на месечна база. Това следва ревизирани нива на инфлация от 8,1% през декември и 8,8% през ноември.

Главният икономист на Commerzbank Йорг Креймер изтъква, че след методологичната ревизия на инфлационната кошница „няма ясна низходяща тенденция в инфлацията от есента насам“. За икономиста е твърде рано да се каже, че всичко е ясно по отношение на инфлацията. „Европейската централна банка трябва да продължи решително да повишава основните си лихвени проценти“, убеден е той, цитиран от Ройтерс.

Домакинствата плащат по-високи цени, особено за енергия и храна през януари. Цените на енергийните продукти са с 23,1% по-високи на годишна база въпреки мерките за облекчаване на правителството. Без цените на енергията инфлацията през януари е 7,2%.

Цените на храните са се увеличили с 20,2% на годишна база. „По този начин темпът на нарастване на цените на храните отново надвишава повече от два пъти общия процент на инфлация“, коментират от статистическата служба.

Наблюдаваме покачване на цените на много стоки и във все по-голяма степен и на услугите“, посочва Рут Бранд, президент на германската статистическа служба. Цените на стоките през януари се повишиха с 12,7% на годишна база, а цените на услугите – с 4,5% на годишна база.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"