fbpx

20 млн. евро за иновации в земеделието

земеделие грозде

Стартира процедурата за финансиране на иновации от Програмата за развитие на селските райони. Става дума за подмярка 16.1. “Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ (Европейско партньорство за иновации )”. Бюджетът е 20 млн. евро.

Новостартиралата процедура ще осигури подкрепа по внедряване на иновативни решения в земеделската практика, съобщи зам. министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева.

Бенефициенти могат да бъдат оперативни групи, които изпълняват конкретен иновативен проект. Техни членове са научни институти, висши училища и неправителствени организации в областта на земеделското стопанство и земеделски стопани.

Чрез подмярката ще се осигури възможност за разширяване на връзките между образователните, научните звена и бизнеса, като се създадат съответните механизми за практическото реализиране на иновативни решения в практиката.

2 млн. евро от бюджета ще бъдат насочени в сектор „Животновъдство”. Ще се осигури възможност за разработване и тестване на нови практики, процеси и технологии. Те ще спомогнат за преодоляване на последиците от усложнена епизоотична обстановка в животновъдните стопанства в страната и намаляване на рисковете в бъдеще.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"