fbpx

Инвеститори все по-притеснени от „нулевия Ковид“ в Китай

Притесненията на инвеститорите се засилиха, след като китайските власти наложиха нови ограничения, свързани с бързото нарастване на инфекциите с COVID-19. Това предизвика и вълнения в в най-голямата фабрика за iPhone в света, съобщава Ройтерс.

Градове в цял Китай, включително столицата Пекин и финансовият център Шанхай, затвориха молове и паркове и наложиха ограничения върху движението на хора, пристигащи от другаде, тъй като инфекциите се доближиха до рекордно високи нива, наблюдавани последно през април.

Мерките помрачават перспективите за втората по големина икономика в света и потушават надеждите, че Китай скоро ще облекчи значително извънредната си политика за коронавируса.

Въпреки че има малко изгледи властите да решат да се оттеглят от политиката за нулев COVID през зимата, съществува значителен риск усилията за ограничаване да се провалят“, отбелязват анализатори от Capital Economics, цитирани от агенцията. Подобен провал може да доведе до повече блокирания, което би причинило безпрецедентни щети на икономиката, добавиха анализаторите.

Ограниченията срещу COVID в Китай, най-строгите в света, подхраниха недоволството в цялата страна и засегнаха производството на няколко производителя, включително тайванския Foxconn, най-големият доставчик на iPhone.

Видеа в социалните мрежи, излъчвани на живо, показват, представящи се за работници на Foxconn, които събарят бариери при сблъсъци с властите, скандирайки „дайте ни заплатата“. Размириците следват седмици на вълнения, които накараха десетки служители да напуснат фабриката заради контрола срещу COVID.

Въпреки че броят на инфекциите е нисък според глобалните стандарти, Китай се придържа към подхода си с нулев COVID, характерна политика на президента Си Дзинпин, за която официални лица твърдят, че спасява животи и предотвратява претоварването на медицинската система. Към вторник има 28 883 нови случая, показват официални данни.

На жителите обаче все повече им писва заради близо три години ограничения, а протестът в сряда във фабриката на Foxconn в Джънджоу идва седмици след подобни сблъсъци в южния град Гуанджоу.

Нарастващият брой на случаите също тества и решимостта на Китай да избягва универсални мерки като масово блокиране за ограничаване на епидемии и вместо това да разчита на наскоро променени правила за COVID.

Въпреки това неофициално наложените ограничения са се увеличили, включително в жилищни сгради и комплекси в Пекин, където броят на случаите достигна нов връх във вторник. Властите затвориха молове, паркове и музеи и призоваха жителите на определени квартали да не напускат, превръщайки обикновено оживената столица в град-призрак.

В Шанхай, град с население от 25 милиона, който беше блокиран за два месеца по-рано тази година, водещата китайска автомобилна асоциация заяви, че поради опасения за COVID ще отмени втория ден от срещата на високо равнище за китайското автомобилно развитие в чужбина, която се провежда там.

Инвеститорите, които миналата седмица се надяваха, че Китай скоро ще облекчи ограниченията, сега са разтревожени, че последната вълна от инфекции може да забави повторното отваряне на икономиката. Според редица анализатори значително повторно отваряне е малко вероятно преди март или април.

Следващите няколко седмици може да са най-лошите в Китай от първите дни на пандемията както за икономиката, така и за здравната система“, изтъкват анализатори от Capital Economics, цитирани от Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"