fbpx

Доларът се покачва, възвръщайки ролята си на убежище

Доларът се повиши в началото на седмицата, стимулиран от статута си на безопасно убежище, тъй като надеждите за облекчаване на ограничителните мерки в Китай бяха помрачени от съобщението в неделя за първия от месец май в страната смъртен случай, свързан с Covid-19.

Около 20:45 ч. американската валута поскъпна с 0,85% до 1,0237 долара за едно евро. „Доларът тръгна нагоре спрямо повечето от останалите основни валути, тъй като намаляха възможностите за рискови операции. През уикенда китайският град, който трябваше да играе ролята на тестов град за премахване на мерките срещу Covid, възстанови ограниченията“, коментира Шон Озбърн от Scotiabank, цитиран от Capital.fr.

След като в неделя беше съобщено за първия смъртен случай от Covid-19 от май – 87-годишен жител на Пекин, в понеделник в Китай беше констатирана смъртта на двама нови пациенти с коронавирус – възрастни хора също от столицата. В Пекин нарастването на броя на случаите постепенно води до затваряне на заведения и магазини. Това подновява страховете, че „нови строги ограничения ще бъдат наложени в Пекин, в момент, когато властта обмисля възможности за облекчаване на ограниченията в по-дългосрочен план“, коментира Джим Рийд, анализатор в Deutsche Bank. Съобщението от 11 ноември за смекчаване на здравната политика даде тласък на по-рисковите активи и, обратно, предизвика спад на долара.

Тази седмица пазарът ще следи протоколите от последните заседания на двете най-големи централни банки – на Федералния резерв на САЩ в сряда и на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък. За Шон Озбърн обаче възходът на долара остава ограничен от разбирането, че Федералният резерв, чието следващо заседание по монетарната политика е насрочено за 14 декември, е достигнал своя „връх“ в повишаването на лихвените проценти.

От страна на криптовалутите, биткойнът загуби част от стойността си (-2,61% до 15 828 долара), доближавайки се до най-ниската си стойност от две години – 15 574 долара, достигната на 10 ноември. Банкрутиралата борса за криптовалута FTX дължи около 3,1 милиарда долара на своите 50 най-големи кредитори, според съдебен документ, цитиран от AFP.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"