fbpx

Инвестиционен фонд влиза с 1,5 млрд. евро в професионалния френски футбол

Френската професионална футболна лига взе решение да отстъпи 13% от бъдещото си търговско дружество на люксембургския инвестиционен фонд CVC. Парите ще бъдат разпределени между клубовете, съобщава Capital.fr.

Това е нов етап в развитието на Лига 1, която е в процес на създаване на свое търговско дружество. Тази седмица тя финализира договора с люксембургския фонд CVC Capital Partners, един от четирите, които се бореха да влязат в бъдещото търговско дружество. CVC трябва да придобие 13%, което означава, че професионалната лига ще получи 1,5 млрд. евро.

Траншовете на средствата ще се извършат за три години: 40% през 2022 г., 30% през 2023 г. и 30% през 2024 година. С други думи, през юли Професионалната футболна лига ще прибере 600 млн евро. Парите ще бъдат използвани за развитието на френския футбол и ще бъдат разпределени между отделните клубове. Пари Сен-Жермен вече поиска 30% от тях или 180 млн евро. Вече се водят преговорите с президентите на клубовете, като се очаква договор за разпределението на средствата да бъде подписан до края на седмицата. Окончателният му вариант трябва да бъде утвърден на 1 април от Общото събрание на административния съвет.

Оптимизиране на приходите на Лигата

Търговското дружество на Професионалната лига ще бъде 100% френско, седалището му ще бъде на авеню дьо л’Опера. То ще бъде филиал на Професионалната футболна лига и основната му задача ще бъде оптимизирането на приходите, докато въпросите свързани с организацията на първенствата, регламентите и т.н. ще останат в ръцете на Професионалната лига. Лигата има амбицията посредством търговското дружество да увеличи приходите си 2.3 пъти в рамките на следващите осем години.

CVC Capital Partners познава добре френския спортен пазар, защото продава телевизионните права на Турнира на шестте нации, например. Фондът също инвестира в испанската лига. CVC е взел предпазни мерки за избягването на конфликт на интереси, тъй като френската и испанската лига нямат едни и същи цели за рентабилност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"