fbpx

Европа трябва да се научи да се справя без украинския мед

Украинският мед не прави изключение. От началото на войната износът му е преустановен. А Украйна е вторият най-голям износител на мед за Европа след Китай. Международният пазар се готви за големи сътресения, пише RFI.

С пчеларство в Украйна се занимават близо 300 000 души и преди войната те изнасяха за Европа повече от ¾ от своята продукция. Но конфликтът засегна сериозно тяхната дейност. На много от тях пчелините бяха разрушени. Други се питат дали ще успеят да съберат рапичния мед през следващите седмици. И какво ще се случи, ако сеитбата на слънчогледа бъде възпрапятствана? Слънчогледовият мед е абсолютно необходим за производството на многоцветен мед и за по-голямата част кремообразни медове.

Преустановяването на износа вече е лоша новина, но проблемът е много по-голям. „Почти сигурно е, че следващата украинска реколта ще бъде много слаба, дори нулева“, казва Ерик Льолон, председател на асоциацията на френските пчелари. Притеснително е също така е, че и полският мед ще липсва, защото повечето пчеларски ферми в Полша имат клонове в Украйна. Това означава, че и очкваните количества полски мед също ще бъдат малки.

Може ли Аржентина да играе ролята на резервен пазар?

Всичко това неминуемо ще се отрази и върху цените. След 2014 г. Украйна непрекъснато увеличава износа си за Европа, което я превърна във втория най-голям доставчик. Покупките, които няма да могат да бъдат направени в Украйна ще трябва да бъдат направени в Китай, чийто дял на световния пазар спадна през последните години, може би в Турция, или в Аржентина, традиционен резервен пазар. Но в Латинска Америка САЩ вече се превърнаха в голям купувач.

Повишаването на  търсенето на аржентински мед неизбежно ще доведе до покачване на цената му, което от своя страна ще повлече и европейските цени. Няма световна цена на меда, но европейските цени се индексират на основата на най-ниската цена на внос извън Европа. Цената на меда внасян от Украйна е 2,5 евро за литър, което определя цена на френския мед с едно евро по-висока. Ако, поради увеличаването на търсенето, цената на аржентинския мед скочи, това ще повлече в същатата степен увеличаване на цените и на германския, италианския и френския мед.

Увеличаването на производствените разходи също тревожи пчеларите

За европейските пчелари това е изгодно, тъй като медът ще се продава по-скъпо през следващите месеци. Но тази евентуална печалба се съпътсва от повишаването на цените на горивата. А един пчелар, който пренася с камион в търсене на паша пчелните си семейства, може да измине хиляди километри годишно. Ако той ги премества с цел производство на мед, той би могъл да възстанови част от разхода си за дизел чрез повишената продажна цена. Но ако той премества кошерите с цел да осигури опрашването на посевите на даден селскостопански производител, с когото има сключен договор на фиксирана цена, той ще трябва да работи почти на загуба, признава пчелар от бранша.

Към това трябва да се прибави увеличаването на цените и на други производствени елементи като дъната на кошерите, които са от пластмаса, стъклените буркани, сиропът, който се прави от жито и се използва за подхранване на пчелите в началото на сезона.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"